Boljsoj 2015 poster

Kusturičin Boljšoj na Mećavniku

Treći po redu festival klasične muzike „Boljšoj“ koji je osnovao reditelj Emir Kusturica a održava se uz podršku kompanije Gasprom njeft, biće svečano otvoren sutra, u četvrtak, 09. jula u Drvengradu, na Mokroj gori.

Zvanični početak u četvrtak od 21h, označiće osnivač i idejni kreator Emir Kusturica i zamenik generalnog direktora Gasprom njefta za korporativne komunikacije, Aleksandar Dibalj. Program svečanog otvaranja činiće i nastupi vokalnog ansambla Alleluia kao i mladih pijanistkinja, stipendista međunarodne škole „Juri Rozum“, Ksenije i Olge Davnis.

Nakon zvaničnog otvaranja, celovečernji solistički koncert održaće proslavljeni ruski pijanista, Juri Rozum koji u svojoj bogatoj karijeri, nosi niz priznanja i nagrada sa eminentnih svetskih takmičenje kao i istaknuto priznanje Rusije za “Cenjenog umetnika ruskog naroda” i medalje “Supreme Soviet”.

„Boljšoj“ festival održaće se od 9. do 11. jula.  Iako se održava tek treće godine za redom, festival je do sada pružio šansu za više od 200 mladih umetnika muzičkih škola i akademija iz Srbije i Republike Srpske, da se predstave stručnoj i široj javnosti. Ove godine u Drvengradu, na Mokroj gori, blizu 100 muzičara će se nadmetati za zlatnu, srebrnu i bronzanu matriošku.

Po prvi put, festival proširuje svoje granice tako da će se u takmičarskom delu programa naći i učenici iz Rusije kao i studenti prestižnih muzičkih konzervatorijuma iz Pariza (Pariski muzički konzervatorijum), Salcburga (UNI Mozarteum) i Beča (Prayner Konservatorium). Talentovani studenti Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda i Akademije Umetnosti iz Novog Sada kao i učenici srednjih muzičkih škola „Stevan St. Mokranjac“, „Kornelije Stanković“, „Davorin Jenko“, „Kosta Manojlović“, „Mihailo Vukdragović“ , i dr. predstavljaće Srbiju na Mokroj gori.  U takmičarskom programu naći će se i najbolji muzičari sa Fakulteta umetnosti iz Sarajeva kao i sa Konzervatorijuma za muziku i balet iz Ljubljane. Najtalentovanije proglasiće stručni žiri koji će ove godine činiti: profesor Zoran Komadina, koncert majstor Beogradske Filharmonije Miroslav Pavlović i Victoria Matelinen, prof. “Centra umetnosti za talentovanu decu sa Severa”.

 Festival “Boljšoj” pored takmičarskog dela, čini i bogat revijalni muzički i filmski program. Dok su jutarnji sati rezervisani za projekcije kultnih ruskih filmskih ostvarenja,  svake večeri, pod vedrim nebom, svoja virtuozna umeća predstaviti svetske zvezde klasične muzičke scene.

Druge večeri festivala, nastupiće naš violinista Nemanja Radulović uz pratnju Simfonijskog orkestra “Boljšoj”, posebno sastavljenog za ovu priliku uz dirigentsku palicu Srboljuba Srbe Dimića, šefa opere u Meksiko Sitiju.

Festival će zatvoriti kvintet “Boljšoj” muzičkim oblikovanjem filma “Sreća” Aleksandra Medvedkina a “No Smoking Orchestra” će se pobrinuti za dobru zabavu na samom kraju festivala.

Kroz podršku “Boljšoj festivalu” kompanija Gasprom njeft nastoji da podrži mlade i talentovane muzičare i na taj način doprinese povezivanju kultura Srbije i Rusije.

Spoj vrhunskog klasičnog muziciranja sa kultnim filmskim ostvarenjima u čarobnom predelu Mokre gore, čine „Boljšoj“ festival jedinstvenim događajem u regionu i šire.