Screen Shot 2015 10 22 at 14.58.47

Kustos Alesandro Vinćenteli u Salonu MSU-a

U okviru pretposlednjeg dana izložbe “Srušiti i iznova izgraditi”, Muzej savremene umetnosti organizuje razgovor sa umetnicom Jasminom Cibic i kustosom britanskog BALTIC centra za savremenu umetnost Alesandrom Vinćetelijem u subotu, 24. oktobra u 13h u Salonu MSU (Pariska 14).

Tokom razgovora, Vinćenteli će se osvrnuti i na ranije projekte Jasmine Cibic u kojima se bavila pitanjem odnosa ideologije i arhitekture. On će razmotriti i ulogu performansa, koji je postao neizostavan deo novijih projekta umetnice. Razgovor je na engleskom jeziku.

Alesandro Vinćenteli (Alessandro Vincentelli) više od 10 godina radi kao kustos u Odeljenju za izložbe i istraživanja BALTIC centra za savremenu umetnost (BALTIC Centre for Contemporary Art), Gejtshed, Ujedinjeno Kraljevstvo. Njegov rad neposredno je vezan za istraživanje u oblasti savremene umetnosti, ali i nasleđa modernizma. Bio je kustos velikog broja samostalnih izložbi poput izložbe priznatih britanskih umetnika Elizabet Prajs i Stiva Mekvina, kao i mnogih drugih. Izložbu Davida Maljkovića “Sources in the Air” organizovao je u saradnji sa Van Abbe muzejom iz Ajdhovena. Od skorašnjih međunarodnih projekata naročito se ističe “They Used to Call it the Moon” (2014), koji je bio svojevrstan izložbeni hit u Ujedinjenom Kraljevstvu prošle godine. Za mesec dana pri BALTIC centru otvara se izložba britanskog skulptora Brajana Grifitsa pod nazivom “BILL MURRAY: a story of distance, size and sincerity”, čiji kustos je Vinćenteli.

Izložba Jasmine Cibic “Srušiti i iznova izgraditi” bavi se istraživanjem kako umetnost i arhitektura mogu da posluže kao sredstvo moći svakog političkog uređenja. Sastoji se od novog istoimenog filma, koji je za ovu priliku sniman u Palati Srbija, i performativne akcije izvedene na otvaranju. Film je treće poglavlje većeg rada pod nazivom Spielraum na kome umetnica radi već jednu godinu: prvi deo prikazan je u Ludwig Muzeju u Budimpešti, a drugi u Međunarodnom grafičkom likovnom centru u Ljubljani.