E KurtElling Photo by Anna Webber3080

Kurt Eling otvara Pančevački Jazz Festival

 

Pančevački Jazz Festival ove godine slavi osamnaesti rođendan predstavljajući ekskluzivni i raznolik program u duhu motoa manifestacije – SVE BOJE DŽEZA. Na svečanom otvaranju festivala, u četvrtak 5. novembra u 22h, nastupiće velika zvezda američke scene, vodeći svetski džez vokalista u poslednje dve decenije – Kurt Eling.

Ovaj muzičar iz Čikaga dobitnik je najprestižnijih nagrada u svetu džeza, od Gremija za najbolji vokalni džez album (uz još 11 nominacija za istu nagradu!), do višestrukih uzastupnih titula najboljeg pevača u godišnjim izborima kritičara i publike renomiranih magazina Daunbit i Džez tajms. Izuzetnih tehničkih mogućnosti i sa rasponom glasa od četiri oktave, ali i sposoban da unese emocionalni angažman u interpretaciju, Eling je primer modernog pevača koji uspešno vlada raznim stilovima džeza i dopire do srca najšire publike. U Pančevu će predstaviti aktuelni album „Passion World“, obojen stihovima posvećenim ljubavi, i nadahnut raznolikim načinima ispoljavanja strastvenih emocija u brojnim zemljama koje je posetio.

Uvertiru u ovaj koncert čini nastup novosadskog sastava Majamisty TriO od 20:30. Predvođen klasično obrazovanom pijanistkinjom Majom Alvanović, ovaj bend je doneo novi autorski pristup na domaćoj džez sceni, inspirisan kako senzibilitetom legendarnih pijanista poput Bila Evansa ili Lenija Tristana, tako i modernom, elegičnom skandinavskom produkcijom.

Festival se održava u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, uz podršku Grada Pančeva, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Kompanije NIS (projekat “Budućnost na delu”), Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Italijanskog instituta za Kulturu u Beogradu, Erste Banke i Passage Group.