zvuciKosmosa

Predavanje “Kosmička mikrotalasna pozadina – eho stvaranja” @ DOB

U okviru izložbe “ZVUCI KOSMOSA” Ivana Bona koja je u Galeriji Doma omladine Beograda otvorena 31. januara i trajaće do 18. februara, a zamišljena je kao kreativni spoj nauke i umetnosti, biće održana i dva zanimljiva predavanja.

Prvo predavanje zakazano je za subotu, 4. februar od 18 časova u Tribinskoj sali Doma omladine Beograda, a tema je “Kosmička mikrotalasna pozadina – eho stvaranja”. Predavač je Milan M. Ćirković, doktor nauka, naučni savetnik u Astronomskoj opservatoriji u Beogradu.

U ovom predavanju biće predstavljeno otkriće kosmičke mikrotalasne pozadine, te njeno objašnjenje u okviru standardne kosmološke teorije (“Velikog praska”).

Ovo je, posle Hablovog otkrića širenja svemira, najznačajnije otkriće u istoriji kosmologije i dramatično je potvrdilo predviđanja kosmološke teorije, te udarilo temelj potpuno novoj etapi u istoriji čovekovih pokušaja da spozna svemir na velikoj skali: vremenu “precizne kosmologije” u kojem živimo. Pojednostavljeno govoreći, kosmička mikrotalasna pozadina je svojevrsni eho rane vatrene lopte u kojoj se nalazila sva materija u trenutku kada je svemir – oko 400 hiljada godina nakon samog početka širenja, odnosno Velikog praska – postao prozračan, kakav je ostao do današnjeg dana. Mikrotalasna pozadina se ponaša kao skoro savršenog crno telo na temperaturi od nešto malo manje od 3 kelvina, a majušna odstupanja od te vrednosti nam daju dragocene ključeve za razumevanja nastanka svekolike kosmičke strukture, uključujući i galaksije kakva je Mlečni put u kojem živimo. Sama univerzalnost ove pojave predstavlja samim tim i dragocenu inspiraciju ne samo za kosmologe, već i za druge naučnike, filozofe i umetnike.

Drugo predavanje 18. februara (Tribinska sala DOB, 18 časova) održaće Edi Bon sa Astronomske opservatorije u Beogradu, na temu “Zvuci iz svemira”.