Živorad Nedeljković makedonsko izdanje

Knjiga Živorada Nedeljkovića na makedonskom

Knjiga izabranih i novih pesama Živorada Nedeljkovića Zvezdano polje objavljena je u dvojezičnom, makedonsko-srpskom izdanju. Knjigu su objavili Matica makedonska iz Skoplja i Izdavačka kuća Arka.

Pesme Živorada Nedeljkovića na makedonski jezik preveo je Risto Vasilevski. Uz ovo izdanje, objavljen je i pogovor književnog kritičara Dragana Hamovića.

Knjiga Zvezdano polje predstavlja izbor iz novijih pesničkih knjiga Živorada Nedeljkovića, pre svega, iz njegovih knjiga Ovaj svet i Talas, koje su objavljene u izdanju Arhipelaga. Za Ovaj svet Nedeljković je dobio Nagradu „Meša Selimović“ za najbolju knjigu godine, dok je za Talas dobio Nagradu „Vasko Popa“ za najbolju pesničku knjigu godine.

Na kraju knjige Zvezdano poljenalazi se ciklus novih pesama koji je sastavni deo nove knjige pesama Živorada Nedeljkovića Ulazak koja će ovih dana biti objavljena u izdanju Arhipelaga.

„Po tome kako istovremeno afirmiše i relativizuje, razvija i pomera iz ležišta mnoštvo opevanih pojava opipljivih i zamišljenih, kakve intonacione raspone, leksičke i oblikovne zaokrete postiže, kako razigrava i kako zgušnjava jezički lik svojih pesama – Živorad Nedeljković se ukazuje kao jedan od bukvalno najdarovitijih pesnika koje uopšte imamo“, kaže Dragan Hamović u pogovoru makedonskom izdanju knjige izabranih i novih pesama Živorada Nedeljkovića.