javno negodovanje i marks u sohou 120

Javno negodovanje i Marks u Sohou

Novo na Sceni Carina (Narodnih heroja 30, Novi Beograd)

Irski komad Javno negodovanje, autorke Dirdre Kinahan, premijerno je izveden 15. februara na Sceni Carina. Ovo je treća premijera jedinstvene novobeogradske pozorišne scene, zahvaljujući kojoj Beograđani imaju mogućnost da upoznaju dela vrhunskih pisaca, koja do sada kod nas nisu bila izvođena. Ove nedelje možete pogledati i otvorene generalne probe predstave Marksa u Sohou…

Praizvedba komada “Javno negodovanje”, irske autorke Dirdre Kinahan, treća je premijera na novobeogradskoj Sceni Carina, koja postoji već treću sezonu. Svoju prvu reprizu imaće već u sredu, 20. februara u 22h.

U predstavi, koja govori o bolnom gubitku jednog od roditelja, o prevazilaženju tuge, o ličnom preispitivanju ožalošćenog, o pitanju čiji je krst teži, igraju Rade Ćosić (Demjan) i Vladimir Tešović (Kevin). Stručni konsultant za koreografiju je Nela Antonović.

Dablinci Demjan i Kevin nalaze se u stanu preminulog, oca Demjanovog, u vreme bdenja. Dva rođaka, koja su već godinama bez kontakta, spaja ovaj nemili događaj, koji u sebi nosi i dodatnu napetost – Kevin mora da prenese poruku svom rođaku Demjanu da je nepoželjan u stanu svog pokojnog oca.

Strani autori podržali Carinu

Mladi profesionalci Scene Carina, zavidnog znanja, iskustva i nepresušnog entuzijazma, dobili su podršku irske autorke Dirdre Kinahan – svoj komad “Javno negodovanje” prepustila im je bez nadoknade za autorska prava.

Interesanto je da ovo nije prvi put da Scenu Carinu podržavaju strani umetnici. Čuveni pisac Edvard Bond, takođe je izašao u susret ovoj pozorišnoj sceni.

“Podrška Didri Kinahan za nas predstavlja veliku čast i mislim da smo na premijeri pokazali da smo njeno poverenje opravdali. S njom nas je povezao naš prijatelj i uvaženi prevodilac Đorđe Krivokapić koji je komad i preveo. Isti je slučaj bio i sa legendarnim britanskim piscem Edvardom Bondom koji nam je lično dao dozvolu da izvedemo komad i pomogao oko prava za objavljivanje njegovih drama na srpskom jeziku.” – povodom premijere, rekla je mr Nataša Milović, osnivač i umetnički direktor Scene Carina.

Ovakva podrška veoma je bitna “Carini”, jer ona živi zahvaljujući ubeđenju i entuzijazmu njenih umetnika – osnivača i umetničkog direktora mr Nataše Milović, i glumaca Radeta Ćosića i Vladimira Tešovića. Naime, scena opstaje bez budžeta i to već tri godine.

“Donosimo stvari od kuće, dajemo svoj novac koji zarađujemo kako znamo i umemo na drugim stranama. Publika ostavlja dobrovoljni prilog koji takođe uportebljavamo za opremanje predstava, a Opština nam je ustupila izvestan broj termina u sali mesne zajednice u ulici Narodnih heroja 30 na drugom spratu, koju delimo sa još nekoliko korisnika. Kada bismo imali osnivača i budžet sigurno da bi se mnoge stvari drastično na bolje promenile, pre svega mislim na uslove rada, samim tim i produktivnost, ali i na ličnu satisfakciju umetnika.” – kaže mr Nataša Milović.

Mnogo je kockica potrebno da se sklopi kako bi Scena Carina imala prostor koji neće deliti sa drugima. Svaka pomoć im je dobrodošla, a svako od nas, i kao pojedinac može dati svoj doprinos.“Publika za sada jedina može da pomogne, što ona i čini u skladu sa svojim mogućnostima. Ostaju nam samo ljudi dobre volje, zaljubljenici i idealisti kao što smo i mi.” – kaže mr Nataša Milović.

“Marks u Sohou” – novi tim na Sceni Carina

Pored Nataše, Radeta i Vladimira, pojavio se i potpuno novi tim na Sceni Carina – naša poznata glumica Vladica Milosavljević u ulozi Karla Marksa, reditelj dr Vlatko Ilić, Sterijin laureat i dr Vojislav Klačar koji je vizuelno osmislio predstavu Marks u Sohou.

Otvorene generalne probe “Marksa u Sohou”, američkog istoričara i pisca Hauarda Zina, moći ćete da pogledate u četvrtak, 21. februara u 21:30h i u subotu, 23. februara od 20h.

“Kako je situacija u regularnim državnim pozorištima sve gora kao i generalno u našoj kulturi sa mizernim budžetom na koji više ni ne računamo, sve više zainteresovanih kolega nam se javlja, jer shvata značaj pokretanja jedne ovakve scene.” – rekla je Nataša ističući želju za proširenjem kruga saradnika. Ipak, kako kaže, razume i ako neko nije u mogućnosti da radi pro bono.

Predstave na repertoaru Scene Carina

Scena Carina na svom repertoaru trenutno ima predstave koje su nastale prema komadima sa engleskog govornog područja. Međutim, plan osnivača i umetničkog direktora mr Nataše Miloviće je da u repertoar Carine uvrsti i predstave prema delima autora iz celog sveta: “Želim da u Carini otkrivamo dramske pisce kako inostrane tako i domaće, pisce sa drugih kontinenata, i zaista bih volela da jednog dana u okviru našeg repertoara u Carini može da se dobije kompletna slika, tj. pregled savremene drame sa svih kontinenata, dela koja pokreću ljude na razmišljanje i autore koji postavljaju direktno pitanja o kojima je vredno promišljati u pozorištu. Sa “Marksom u Sohou”, komadom koji je bio kao himna na protestima na Vol stritu mislim da zaista idemo u korak sa najprogresivnijim misliocima današnjice.”

Do sada, na Sceni Carina izvođenje su predstave “Papirnati Pinter” i “Postojanje” (komad izvođen i u okviru prošlogodišnje Bitef polifonije, kao i na drugim festivalima).

Pogledajte nove predstave “Javno negodovanje” i “Marks u Sohou”, sigurno ćete uživati.

Ulaznice su po sistemu dobrovoljnog priloga, koji naravno, nije obavezan.

Sedišta bi trebalo da rezervišete putem telefona na broj 065 28 74 809, ili putem E-mejla na adresu burainadiranje@gmail.com.

Praizvedba komada “Javno negodovanje”