Tanja Bogdanic 1

Izložba Tanje Bogdanović u DOB-u

Doktorska izložba “ODABRANI” Tanje Bogdanić biće otvorena u sredu, 21. decembra u 19h, a trajaće do 1. januara u Galeriji Doma omladine Beograda.

U svom doktorskom umetničkom projektu, Tanja Bogdanić razmatra fenomen potrošačkog društva interesujući se za njegovu materijalnu reprezentaciju i globalni uticaj, ali istovremeno promišljajući i svoje lično iskustvo  povezano sa fetišističkom privlačnošću određenih predmeta. Ako znamo da ta snažna privlačnost i veza sa prikazanim predmetima seže u period detinjstva, postaje nam jasna njena zainteresovanost za svet simbola, podsvesnog, iracionalnog.

Na trećoj samostalnoj izložbi, umetnica nastavlja niz prikazivanja neuobičajenih motiva, kao što su štipaljke ili gume za otpušavanje odvoda. Ovoga puta to su zihernadle, koje prenesene na papir u kolosalnim razmerama, dobijaju drugačiju moć i uticaj na svest posmatrača i uvlače nas u pomalo neprirodan i uznemirujući ambijent. Umnožavajući ih i uvećavajući, autorka kao da postavlja pitanje: da li ja svesno biram ove predmete, ili su oni odabrali moju podsvest, u koju se smeštaju bez pitanja?