izlozba ogledi u slikama 662

Izložba Ogledi u slikama

8. mart – 14. april Salon MSUB

Izložba Ogledi u slikama, Vesne Pavlović, biće otvorena u petak, 8. marta u 19h u Salonu MSUB-a. Izložba traje do 14. aprila.

Kustos izložbe: Branislav Dimitrijević

Da li je za turističku fotografiju najvažniji fiksirani pogled fotografa ili performativnost njegovog kretanja? Da li je amaterski fotograf ovde pasivni posmatrač ili aktivni učesnik? I konačno, na koje sve načine se uspostavlja veza između onog što se manifestno pojavljuje na fotografskoj predstavi, i tehnološke konfiguracije nastanka, reprodukcije ili projekcije fotografske predstave? Radovi Vesne Pavlović su otuda i ogledi o fotografskim slikama i ogledi u slikama, jer ona fotografsku sliku posmatra kao jedno od ključnih mesta neverbalne teorijske refleksije.

Na izložbi u Salonu MSUB premijerno će biti predstavljena inscenacija arhive u nastajanju za koju je korišćen deo foto dokumentacije Muzeja istorije Jugoslavije u kom se nalaze slike sa putovanja Josipa Broza Tita po svetu, dokumente koji upravo pokazuju fragilnu razliku između privatnog i javnog polja kada je ovakav materijal u pitanju.

Vesna Pavlović je prisutna na beogradskoj fotografskoj i umetničkoj sceni još od početka devedesetih kada je prvo u saradnji sa grupom Škart a kasnije i samostalno razvila svoj specifičan, zainteresovan, angažovan i empatičan fotografski pristup. Mnoge njene fotografije iz tog vremena postale su amblematični dokumenti o društvenim procesima i ljudima koji su na te procese pokušavali da utiču u polju civilnog društva nasuprot ideološki generisanoj društvenoj apatiji i relativizaciji.

Od 2006. godine Vesna Pavlović živi u SAD gde je magistrirala na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku a zatim postala Profesor fotografije i digitalnih medija na Univerzitetu Vandebilt u Nešvilu. Od tada njena umetnička praksa ulazi u novu fazu i ova samostalna izložba u Salonu MSUB prva je prilika da se beogradska publika upozna sa njenim najnovijim radovima.

foto: Nathalie Barki, Untitled (12th Istanbul Biennial), 2011.