Sahrana grofa od Orgasa@Hoakin Berces

Izložba fotografija Hoakina Berćesa

Povodom obeležavanja 400 godina od smrti čuvenog španskog i svetskog umetnika Domenika Teotokopulija poznatijeg kao El Greka  Institut Servantes u Beogradu predstavlja izložbu fotografija Hoakina Berćesa, umetnika koji nam predstavlja slabo poznatu umetničku stranu El Grekove ličnosti. Svečano otvaranje izložbe je zakazano za utorak, 10 novembra u 19h u galeriji Instituta Servantes.

Tom prilikom će fotograf Hoakin Berćes predstaviti izložbu posetiocima i objasniti postavku, uz konsekutivan prevod.

Na izložbi će posetioci imati prilike da vide fotografije oltara koje je El Greko pravio za okvire svojih slika i drvene kipove.

Ulaz na izložbu je slobodan. Izložba je otvorena do 15. januara.

Izložba fotografija Hoakina Berćesa “El Greko, autor oltarskih kompozicija” predstavlja gotovo nepoznatu umetničku stranu El Grekove ličnosti. Naime, osim što je bio vrsan slikar i vajar, El Greko je imao izuzetna znanja i smisao za arhitekturu tako je da u saradnji sa svojim sinom Horhe Manuelom radio na dizajnu,  izradi i pozlati oltarskih kompozicija i drvenih kipova koji su bili okvir za njegove čuvene slike. Posebnu je pažnju posvećivao dubini oltara i kakvu će oni senku praviti i  na taj način isticati pojedine detalje na njegovim slikama. Ovakav celovit pristup umetnosti ga čini pretečom modernog umetnika. Kao i u slikarstvu i ovde je El Greko izgradio zadivljujući lični stil koji se ogleda u naklonosti ka ukrasima od glačanog zlata. Svoja znanja iz Italije obogaćuje sopstvenim inovacijama i odlikama španske arhitekture.

Autor izložbe kaže: “Ljudi često primećuju samo El Grekove slike, ne obraćajući pažnju na brižljivo dizajnirane okvire, oltare koji čine jednu umetničku celinu sa slikama.”

Izložbu je sastavljena od 19 fotografija u boji koje su napravljenje digitalnom kamerom. Izložba je već obišla Njujork, Meksiko, Rim, Napulj i Atinu.

Hoakin Berćes je fotograf i istoričar arhitekture, profesor istorije umetnosti na Univerzitetu u Valensiji (1992-2010) i akademik na Univerzitetu San Karlos u Valensiji. Njegova fotografska aktivnost je usko vezana za njegovo proučavanje istorije umetnosti. Dela su mu izlagana kako u Španiji tako i širom sveta (Njujork, Meksiko, Palermo, Lisabon…). Sarađivao je sa brojim međunarodnim časopisima (FMR, AV Proyecto, Arquitectura Viva, C-Architecture & Everything Else) i već deset godina se bavi ilustrovanjem naslovnih strana časopisa Annali di Architectura.

Domenikos Teotokopulos, zvani El Greko, rođen je 1541. godine na Kritu. Nakon boravka u Italiji dolazi u Španiju, u Madrid i Toledo gde počinje da radi za španske naručioce, ali i da doživljava neprestane kritike, jer se ne drži ustaljenih pravila. Naručioci su, na primer, za sliku „Hrist kome skidaju odoru”, prigovorili da neke likove previše naglašava u odnosu na Hrista. Tek u drugoj polovini 19. veka ovaj rad je proglašen remek-delom. Originalnost ovog umetnika proizlazi i iz činjenice da se nikada nije potpuno oslobodio vizantijskog uticaja, što je unelo posebnu toplinu u njegova dela. Pred sam kraj karijere, El Greko ide ka sve većem pojednostavljivanju i oslobađanju suvišnog, što je nadahnulo moderne umetnike 20. veka. „Otvaranje petog pečata Apokalipse”, naslikano u Toledu inspirisalo je Pikasa za čuvenu sliku „Gospođice iz Avinjona”, dok je „Agonija u vrtu” podstakla Sezana da naslika „Velike kupačice”.