Screen Shot 2015 10 23 at 16.26.37
Foto: ©Marc Riboud

Izložba fotografa Marka Ribua

Najpoznatija dela proslavljenog francuskog fotografa Marka Ribua biće predstavljena u Beogradu uz fotografije sa prostora bivše Jugoslavije. Izložbaće biti otvorena od 28. oktobra u 19h u Galeriji Francuskog instituta.  Traje do 5. decembra a ulaz je slobodan.

Mark Ribu, proslavljeni francuski fotograf koji je radio za agenciju Magnum i autor je brojnih knjiga i monografskih izdanja, izložiće 15 svojih najpoznatijih dela kao i četrdesetak fotografija snimljenih u Beogradu i drugim gradovima bivše Jugoslavije za vreme svog boravka 1953. godine.

Ribuove impresije iz kojih je vidljiva njegova ljubav za svakodnevnicu i gracioznost pokreta biće dostupne beogradskoj publici do 5. decembra u galeriji Francuskog instituta u centru Beograda.

Ovaj 92-godišnji svetski priznati fotograf, rođen u Lionu, već sa 14 godina počeo je da se bavi fotografijom, a za vreme studiranja odlučio je da joj se potpuno posvetiti. Njegova najpoznatija fotografija, ona sa radnikom koji farba Ajfelovu kulu, nastala je 1953. godine, a pošto je objavio časopis Life, ubrzo se na poziv Anri Kartije-Bresona i Roberta Kape pridružio slavnoj agenciji Magnum.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Između 1955. i 1969. godine umetnik je, između ostalog, boravio na Bliskom i Dalekom Istoku, u Sovjetskom Savezu i Alžiru, gde je dokumentovao rat za nezavisnost, a krajem 60-ih godina bio je jedan od retkih fotografa koji je imao mogućnost da boravi u Severnom i Južnom Vijetnamu.

Osim što je izlagao u svetskim muzejima i galerijama, Ribu je dobitnik niza nagrada, među kojima se izdvajaju dva priznanja Overseas Press Kluba, nagrada za životno delo Time-Life-a, nagrada Lucie, Infinity nagrade International Center of Photography u Njujorku kao i nagrade Nadar za knjigu Vers l’Orient / Ka Istoku.

Galerija Francuskog instituta otvorena je od utorka do petka od 13 do 19 sati, subotom od 10 do 15 sati.

Foto: ©Marc Riboud