Instalacija Dva orla, dve ribe

12 – 24. februar, Galerija DOB-a

Arhivska dokumentacija, fotografije i crteži, pod nazivom Dva orla, dve ribe, autora Marka Salapure, biće izloženi od 12. do 24. februara u Galeriji Doma omladine Beograda. Baza instalacije i polazište je arhivski materijal i fotografska dokumentacija izgradnje sajamskog kompleksa u Lagosu, Nigerija, koje je realizovao Energoprojekt.

Instalacija ima tri segmenta:

Prvi je dokumnetarni- fotografska arhiva izgradnje. uglavnom na materijal koji je pružio arhitekta Zoran Bojović iz Energoprojekta.

Drugi segment je studija prostornog modela baziranog na elementima gradnje. Prefabrikovani elementi se koriste kao gradivni materijal, kao found footage, i od njih se pravi nova prostorna struktura. Ona je oslobođenja konteksta, virtuelna je, generisana je kroz skript, i konstatno se menja. Kroz ovo se naglašava svestranost ideje o prostornoj konstrukciji i organizaciji, i njena odvojenost od konteksta, jer ovaj koncept je primenjiv ne samo u Lagosu, već i bilo gde drugde.

Treći segment je video rad. Ideja linije kretanja i razmene, koja podrazumeva odlazak-deljenje-vraćanje, se gleda kroz ponavljanje jedne radnje. Dokumentovanje prelaska mosta, uvek isti pravac/smer, tokom godinu dana. Ako je most jednom pređen, da bi se ponovo prešao, morao je da se desi i povratak i da krene opet. Ako se most prelazi, to znači da se ide kod nekog/nečeg, radi nečeg, i da se tome onda iznova vraća. Ovaj put i razmena podrazumeva dvoje, onog ko ide i onog kome se ide. Ideja o kretanju i trajanju za njih nije ista, kao što nije ni doživaljaj o onome što su delili.

Marko Salapura (1986) arhitekta je iz Tetova.

Radno vreme Galerije: utorak-subota od 12:00 do 21:00;

nedeljom od 12:00 do 18:00; Ponedeljkom Galerija ne radi!