fbpx

I’m not Antigone u Bitef teatru

Narodno pozorište Sterija iz Vršca gostuje u Bitef teatru 6. novembra u 20h sa predstavom I’m not Antigone, reditelja Petera Petkovšeka.

Vragolasta adaptacija Jean Anouilh modernog klasika smeštena je u 21. vek.

Reč je o generaciji revolucionara koji radije pobuniti preko Facebook nego zaista učiniti nešto. Reč je o političarima koji izvrću istinu, o načinu na koji su stvorene priče i slike, a naročito o Antigoni koja se ne čini Antigonom .

Priča o Antigoni je jedan od najpoznatijih i večnih priča o čovečanstvu. Iz vremena antičke Grčke, kada je Sofokle napisao svoju verziju devojke koja se bori po nebeskim zakonima protiv ljudske nepravde, ona je prepisivana iznova i iznova, kako bi izrazila pitanja tadašnjeg vremena. Francuski književnik Žan Anouilh je o tome pisao tokom II svetskog rata da nas podseti na besmisao rata i podeljene Francuske. U našoj slobodnoj adaptaciji razmišljali smo o tome šta je tragedija u našem savremenom zapadnom svetu. Mi smo stalno bombardovani vestima i pričama o strahotama, od kojih smo neke i preživeli. Možemo li još uvek da podignemo glas protiv onoga što smatramo pogrešnim? Ili mi jednostavno postajemo jedna od bezbrojnih prolaznih informativnih vesti koje se pojavljuju i nestaju kao zvezde padalice, prepuštajući put sledećoj i njenih dva minuta slave?” reditelj Peter Petkovšek

More Stories
Naučnici osvojili (Beo) grad