praznici proleća 2a

II Dečji festival „Praznici proleća“

Dečji festival “Praznici proleća” održaće se po drugi put u petak, 22. aprila u Sava Centru u Beogradu, a posvećen je interaktivnom proučavanju nasleđa, kulture, običaja i umetnosti celog sveta.

“Praznici proleća” počinju svečanim otvaranjem u Sava Centru u 11 časova, gde će organizatori i učesnici festivala pozvati svu decu da zajedno sa njima započnu avanturu sveta, koja će trajati do 16 časova.

Na festivalu učestvuje više od 10 eminentnih ambasada i kulturnih centara Italije, Koreje, Turske, Azerbejdžana, Nemačke, Meksika, Amerike, Kine, Rusije, Finske, Portugala, Španije…

Za drugo izdanje festivala “Praznici proleća” deca iz osnovnih  škola iz Beograda i Pančeva, kao i mališani iz predškolskih ustanova, spremili su program koji će reprezentovati istoriju i kulturu sveta kroz muzički, plesni, literarni i likovni program.

U okviru edukativnog dela festivala biće organizovano 15 različitih radionica (Koreja, Italija, Turska, Portugal, Meksiko i drugi), 8 predavanja na temu dečije svetske književnosti (Azerbejdžan, Nemačka, Španija, Finska i drugi) i 3 dokumentarna filma (Kina, Koreja, Rusija).

Kancelarija za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske će povodom Međunarodnog Dana dece učestvovati na manifestaciji “Praznici proleća”. Ovom prilikom, organizovana je radionica gde će deca učiti turcizme u srpskom jeziku.

Takođe, u delu posvećenom književnosti deci će se čitati legendarne priče o Nasredin hodži gde će deca ostvariti svoj susret sa turskom književnošću. Decu će obradovati i mnogobrojni pokloni koje je za njih pripremila Kancelarija za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske, a ambasador Republike Turske u Beogradu, g. Mehmet Kemal Bozay će održati govor na temu Dana dece u Turskoj.

Program festivala okuplja i na nov način predstavlja deci različite kulture sveta.

Cilj festivala je da se podstakne interesovanje i razvoj za autentičnim svetskim nasleđem kod dece uzrasta od 3 do 12 godina, u okviru kojeg će najmlađi imati priliku da proučavaju kulturu, umetnost i tradiciju.

Program festivala obuhvata dečiju pozorišnu predstavu “Dolazi proleće u Zaleđenom kraljevstvu” na velikoj sceni Sava Centra, a u holu velike dvorane biće organizovano dečije carstvo za radionice, predavanja i koncerte.