sluskinje 1

Gostovanje umetničke organizacije Albalunna iz Splita

Gostovanje umetničke organizacije Albalunna iz Splita u Bitef teatru biće realizovano 28. decembra u 20h. U pitanju je predstava Jean Genet: Sluškinje – paralelna ekspozicija, u režiji Gorana Golovka.

 Igraju: Andrea Mladinić, Nikša Arčanin, Petra Težak,Goran Marković, Matea Elezović, Stipe Radoja

Jean Genet: Sluškinje – paralelna ekspozicija prvi je projekat pozorišne laboratorije organizacije „Albalunna”, s ciljem stvaranja stalne platforme za rad mladih glumaca s afinitetom prema pozorišnim istraživanjima.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Zamišljena kao laboratorijsko pozorišno istraživanje rodne, polne, klasne i egzistencijalne potlačenosti, predstava Jean Genet: Sluškinje – paralelna ekspozicija kreće od autorove zamisli davanja ženskih uloga muškarcima, kako bi iskrivljenom – grotesknom slikom, gledaocu naslikao jasniju sliku sveta. Je li stanje potlačenosti egzistencijalna potreba i nužnost pojedinca, bio on tlačitelj bio potlačeni, ili je ugovoreno društvenim datostima te postaje potreba i nužnost zbog hiljadu godina starih tlačiteljskih društvenih sastava, a zatim upisano u kolektivno nesvesno da bi u uslovima neoliberalnog kapitalizma postalo kolektivna i ozakonjena svest?

Jesu li rodna i polna potlačenost u korenima totalitariz(a)ma? I na kraju: Koristi li vlast, legitimna i ona ilegalna, naše polne identitete da bi nas držala u pokornosti?