fbpx

Gostovanje Gledališča Kopar u Bitef teatru

 

Gledališča Kopar gostuje u Bitef teatru sa predstavom ,,KO SE BOJI VIRDŽINIJE VULF”, koja će biti izvedena 14. juna u 20h.

Univerzitetsko naselje koledža u Novoj Angliji. Po završenoj zabavi za službenike, dekanova ćerka Marta i njen muž, profesor istorije, Džordž, pozivaju u goste mladi bračni par – Nika, profesora biologije, za kog Marta sve vreme misli da predaje matematiku, i njegovu plahovitu suprugu Hani.

Imena bračnog para Marte i Džordža nisu slučajno jednaka imenima Džordža Vašingtona i njegove supruge, te simbolizuju rat među polovima u kom ženski pol uvek preovladava i svojom ambicijom uništava muški. Marta i Džordž su bez deteta, sterilni su, imaju imaginarno dete i to za život nepodobno dete je ubijeno u noći u kojoj se odvija radnja drame, a američki san o dobrom životu se ne može održati jer je utemeljen na lažima.

Edvard Olbi pored Judžina O’Nila, Tenesi Vilijamsa i Artura Milera jedan je od stubova savremene američke drame. Olbi je član Dramatists Guild of America, profesionalnog udruženja dramskih pisaca i spisateljica. Dobitnik je tri Pulicerove nagrade za dramu za A Delicate Balance (1967), Seascape (1975) i Three Tall Women (1994). Dobitnik je i specijalne nagrade Tony za životno delo (2005), kao i Zlatna medalja Američke akademije umetnosti i književnosti (1980).

More Stories
Pivom protiv upale mišića