Screen Shot 2015 01 27 at 11.45.10

Fotografije Marka Todorovića u Servantesu

U četvrtak, 29. januara, u galeriji Instituta Servantes u 19h, biće svečano otvorena izložba „CUBAZ“. Ova izložba predstavlja putopisnu svesku srpskog fotografa Marka Todorovića i sadrži odabrane fotografije nastale tokom njegovog putovanja na Kubu. Izloženi radovi, po rečima autora, predstavljaju putopis sa nepristrasnim dokumentarnim pristupom.

Fotografije izražajnog kolorita oslikavaju pluralitet ove karipske zemlje. Sada, izgleda dosta drugačije od one Kube koju opisuje Hemingvej između tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka. Danas se širokim bulevarima i uzanim ulicama sa kaldrmom, kredu stari modeli Ševroleta, Plimuta, Bjuika, koji potiču još iz vremena kada je Kastro 1959. godine izveo revoluciju. Tu su i državne škole, čuvena sladoledžinica „Kopelija“, kao i sportske ustanove koje su iznedrile brojne olimpijske šampione.

Kroz Izložbu „CUBAZ“, koja obuhvata 26 radova nastalih tokom obilaska ostrva, fotograf nudi intimni uvid u život stanovnika Kube, distancirajući se što je više moguće od tradicionalnih i stereotipnih prikazivanja, pritom ne izostavivši autentične i karakteristične motive. Uz fotografije na izložbi de biti prikazan i kraći video rad, čiji je autor takođe Marko Todorovid.

Svečanom otvaranju prisustvovaće ambasadorka Kube u Beogradu, njena Ekselencija Adela Majra Ruiz Garsija.

Marko Todorović je beogradski fotograf, koji je profesionalnu karijeru započeo 1998. godine. Na brojnim putovanjima širom sveta, u poslednjih deset i više godina, radi na svom dokumentarnom portfoliu. Umetnički opus predstavio je u brojnim samostalnim izložbama.