Dragan Wende 1

Filmovi koji otvaraju Beldocs

Međunarodni festival dokumentarnog filma BELDOCS biće otvoren u petak, 26. aprila u Sava Centru. Na otvaranju biće prikazani filmovi Marte Popivode JUGOSLAVIJA, KAKO JE IDEOLOGIJA POKRETALA NAŠE KOLEKTIVNO TELO i film Dragana von Petrovica, Lene Miler i Vuka Maksimoviča DRAGAN WENDE. Filmovi će biti prikazani od 19:30, odnosno od 21 čas, cena ulaznice za pojedinačne projekcije iznosi 350, a za obe projekcije 500 dinara.

Film JUGOSLAVIJA, KAKO JE IDEOLOGIJA POKRETALA NAŠE KOLEKTIVNO TELO svetsku premijeru imao je na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu, dok je film DRAGAN WENDE premijerno bio prikazan na festvalu HotDocs u Torontu. Svoja premijerna prikazivanja u Srbiji, oba filma imaće uokviru festivala BELDOCS.

Autorka Marta Popivoda je analizirala filmske i video zapise iz posleratnog razdoblja Jugoslavije (1945‒2000), fokusirajući se na masovne državne izvedbe (omladinske radne akcije, prvomajske parade, proslave Dana mladosti itd.), kao i na javne proteste (’68, studentske i građanske demonstracije 90-ih godina; revoluciju 5. oktobra 2000. itd.).

LookerWeekly magazin Bitef 2022 baner

Film DRAGAN WENDE (Srbija/Nemačka) reditelja Dragana von Petrovica, Lene Miler i koreditelja Vuka Maksimoviča do sada je bio prikazan na festivalima Hot Docs u Torontu, festival DOK u Lajpcigu, na festivalu u Trstu gde je osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film, u Džakarti i na Zagrebdoksu.

Film nas upoznaje sa Draganom Wende koji je jednom imao sve: novac, devojke i život u mitskom gradu – Zapadnom Berlinu. Radio je u najboljim noćnim klubovima, družio se sa filmskim zvezdama i, zahvaljujući svom jugoslovenskom pasošu, bez problema prelazio granicu između Zapadnog i Istočnog Berlina, profitirajući od šverca robe i trgovine devizama. Zapadni Berlin je bilo ostrvo urnebesnog provoda, lake zarade i slatkog života.

A onda je pao Berlinski Zid. I sve se promenilo. Dvadeset godina kasnije, Dragan radi u bordelu, živi od socijalne pomoći i retko napušta svoj nadrealni svet Zapadnog Berlina, nostalgično se sećajući slavne prošlosti. I već 20 godina njegova noga nije kročila u Istočni Berlin.