leh Valensa

Film Leh Valensa: Čovek nade

Jedan od najznačajnijih poljskih reditelja, Andžej Vajda (Andrzej Wajda), u svojoj osamdeset sedmoj godini režžirao je film o jednom od najznačajnijih poljskih političara – Lehu Valensi.

,,Film je namenjen svima, ali bih voleo da ga pogleda mlađa publika, jer je Leh odličan primer praktičnog učešća u političkom žživotu.” rekao je Vajda o svom poduhvatu.

 Film Leh Valensa: Čovek nade je na programu FEST-a u subotu 8. marta u 16,30 sati (Sava Centar).

Valensa je karijeru otpočeo kao skromni električar, ali ubrzo je počeo da se bavi aktivizmom, da se bori za prava radnika i jedan je od osnivača nezavisnog sindikata Solidarnost koji je imao veliki uticaj na slom komunizma u Poljskoj. Bio je predsednik Poljske od 1990 do 1995. a uticaj njegovih dela i dalje odjekuje Poljskom. Njegova borba nagrađena je Nobelovom nagradom za mir 1983.

Zanimljivo je da je Valensa igrao samog sebe u dvadesetak raznih filmova i programa, a sa Vajdom je sarađivao u filmu Čovek od žželeza (Człowiek z żelaza) o njegovom sindikatu Solodarnost, gde je takođe glumio sebe. Vajda je za ovaj film dobio Zlatnu palmu u Kanu.

Film je osvojio nagradu ,,Premošćavanje granica” na Palm Springs festivalu, nagradu Srebrni hugo za glavnog glumca Roberta Vjekeviča (Robert Wieckiewicz) , a glumica Maria Rosaria Omađio (Maria Rosaria Omaggio) je osvojila nagradu na festivalu u Veneciji.