Exploring inspirations: dizajn odeće, nakita i obuće

Najnoviji projekat na temu dizajna i očuvanja tradicionalnih zanata pod nazivom Exploring inspirations, a podržan od strane Stimulering Fund Creative Industries Fund Netherlands, startuje u maju (19-24.). Projekat će imati tri etape u tri discipline: dizajn odeće, nakita i obuće. Finalna četvrta etapa projekta prikazaće rezultate svih disciplina na objedinjenoj izložbi u Velikoj galeriji KC Grad-a.

Na projektu će biti angažovani dizajneri odeće, obuće i nakita iz Holandije i Srbije sa ciljem da inspirisani starim zanatima, tehnikama realizuju sopstvene savremene dizajnerske komade koji će biti proizvedeni upotrebom tradicionalnih tehnika poput štrikanja,veza, filigrana i drugih.

Prva etapa projekta Exploring Inspirations nosi podnaslov Inovativna kreativnost i upućuje na potrebu svakog pojedinca da pronađe svoj put u cilju postizanja željenih ciljeva. Tokom nedelju dana dizajneri će imati sveobuhvatan program koji će biti krunisan produkcijom skica predmeta čiji će prototipovi biti realizovani u narednom periodu i koji će se dalje proizvoditi i činiti svojevrsnu kolekciju dizajniranih predmeta. U ovoj etapi iz Holandije nam dolaze dizajnerke Sanne Jansen i Conny Groenewegen, čiji se rad i koncept vrlo razlikuju, iako su obe zainteresovane za istraživanje tradicionalnih zanata. Domaće modne dizajnerke koje su uključene u ovaj projekat su Vesna Kracanović  i Magdalena Klašnja.

19. maja od 17h u Velikoj galeriji Kulturnog centra Grad dizajnerke priređuju mini pop-up izložbu na kojoj će svaka od njih održati prezentaciju svog rada i pokazati deo svojih kolekcija. U nastavku programa Lisa Goudsmit  i Charlotte Corstanje održaće predavanja na temu savremenog dizajna i kreativne industrije. Cilj je razmena iskustava aktera kreativnih industrija i poređenje tržišta dizajna odeće naše zemlje sa Holandijom.

Učesnici u projektu će tokom boravka u Srbiji posetiti Etnografski muzej u Beogradu gde će ih Tatjana Mikulić, kustoskinja muzeja, upoznati sa stalnom postavkom, kolekcijom nošnji i drugih odevnih predmeta, kako bi stekli inicijalnu inspiraciju. U Muzeju primenjenih umetnosti, viša kustoskinja muzeja Draginja Maskareli predsataviće muzejsku kolekciju kao i neke od projekata koji mogu biti inspirativni učesnicima projekta Exploring Inspirations.

Glavno studijsko putovanje, planirano od 21. do 23. maja podrazumeva boravak u Muzeju Staro selo u Sirogojnu, gde će se dizajneri iz Holandije i Srbije upoznati sa tehnikama ispredanja i bojenja vune, u radionici za obradu vune. Zatim će u zajedničkom radu sa iskusnim pletiljama koje već decenijama na tradicionalan način rade ručno ispredanje i štrikanje vune raditi svaka na svojoj skici odevnog predmeta koji će kasnije biti proizveden.

Posle prve etape projekta naredne faze koje će se baviti nakitom i obućom planirane su za septembar i oktobar ove godine. Po završetku sve tri etape projekta, te izrade dizajniranih predmeta svih gostujućih dizajnera, prirediće se objedinjena izložba odeće, obuće i nakita u Velikoj galeriji KC Grad-a u decembru 2015. godine.