Endemske vrste Miloša B. Tomaša

Da li su Filmski fantomi, grupa talentovanih filmadžija koja je za račun NOB-a i KP zabeležila na umetnički način sve strahote Drugog svetskog rata na ovim prostorima, zaista postojali pa im se američko-jugoslovenskim tajnim dogovorom zatro trag i svako sećanje na njih, ili su oni, naprotiv, samo jedna od ratnih legendi? Saznajte čitajući Endemske vrste Miloša B. Tomaša.

Promocija knjige Endemske vrste, beogradskog autora Miloša B. Tomaša, biće održana u četvrtak, 5. decembra u 19h u knjižari Plato. Učestvovaće, pored autora, Vesna Kapor, pisac i kritičar, i Nataša Anđelković, urednik. Ulaz je slobodan.

“Kada je veliki pesnik usled ratnog vihora otišao daleko od svoje zemlje, svoje porodice, svoga neba, osetio je tuđinu, usamljenost i čežnju da bude među svojima. Kao što nam elegija Vladislava Petkovića Disa s početka 20. veka predočava duh čoveka koji žudi da voli i da bude svoj među sebi bliskim i dragim ljudima, koji nosi svoje nacionalno biće sa sobom, i koji ume da sanja i mašta, tako i pisci našeg doba osećaju da postoje sile koje brane da se bude svoj, među svojima.

Biti među svojima znači biti u saglasju sa sobom i svojim svetom. Biti među svojima znači i imati slobodu da se ide i da se vraća, da se ima put ali da je njegovo polazište uvek i ishodište. Pisci čija dela krase ovu ediciju pitaju se i misle o ovim potrebama duha. Dok traže one svoje da bi bili među njima, oni postaju svoji među onima koji su bili pre njih. Pre njih je bio Dis, ali i mnogi drugi, i svi su oni jedno, i svi su oni svoji, i svi su oni naši, a mi među njima smo među svojima,” urednik Izdavačke kuće Plato Nataša Anđelković.

Miloš B. Tomaš je rođen 1983. godine u Beogradu. Završio je Petu beogradsku gimnaziju. Po profesiji je socijalni radnik, trenutno je aktivan u NVO sektoru kao socio-terapeut i internet savetnik. Bavio se TV novinarstvom, muzikom, kratkim stripom, karikaturom i amaterskim filmom. Autor je romana Maloletnice su ukras sveta (2008), Na Savi treščina (2010), Endemske vrste (2013) i bio je prisutan u zbornicima Najkraće priče 2009, Najkraće priče 2010 i Antidepresiv (2011).