ekipa pored puta u beogradu 429

Ekipa Pored puta u Beogradu

Povodom početka 41. FEST-a

Uoči večerašnjeg svečanog otvaranja 41. FEST-a, danas, 22. februara održana je konferencija za novinare, na kojoj je, između ostalih, govorio i američki glumac Majkl Madsen povodom svoje uloge u filmu Pored puta. Veći deo ekipe ovog filma čine umetnici koji su poreklom iz Srbije, a neke od njih poznajemo kao YouTube zvezde…

Prva konferencija za novinare povodom ovogodišnjeg FEST-a počela je minutom sećanja na tek preminule, reditelja Dinka Tucakovića i novinarku Tanju Petrović.

Selektor FEST-a Ivan Karl i umetnički direktor Borislav Anđelić izjavili su da su zadovoljni ovogodišnjim programom i da je 41. FEST programski najbolji od kada njih dvojica učestvuju u njegovom kreiranju. Postoje jedino dva filma koji su želeli, a nisu uspeli da dovedu na FEST, a to su Argo i Nemoguće. Ovogodišnji FEST ima 75 premijernih filmova.

Povodom filma Pored puta, koji će biti prikazan na FEST-u, u Beograd su doputovali i na konferenciji su se predstavili brojni članovi ekipe ovog filma. Pored puta film je prvenac braće Lisinac, koji su iz naše zemlje otišli u Ameriku pre desetak godina. Zoran Lisinac je reditelj, dok je Vladimir producent ovog filma. To je objašnjava činjenicu da u ovom filmu glumi i Lazar Ristovski (u filmu Milutin) , ali i YouTube zvezda Danijel Grozdić – poznat po snimcima u kojima izgovara srpske psovke (u filmu igra ulogu glumca).

Pored puta je film sa kojim na FEST dolazi i svečano ga otvara čuveni glumac Majkl Madsen, koji će se publici obratiti na svečanom otvaranju u Sava centru.

Iako je rekao da nije lako biti duhovit kada promeniš vremensku zonu, Majkl Madsen je ipak zasmejavao prisutne na konferenciji za novinare. Prvo što je rekao jeste da je izgubio prtljag, pa nije mogao da se dotera, odnosno da se presvuče.

Povodom filma Pored puta, nastalog u nezavisnoj produkciji, Majkl je rekao: “Srećan sam što sam u ovom filmu. Moje srednje ime je Soran, što je slično imenu Zoran. Možda ne znate, ali ja sam iz Danske i to je ime moga dede.” Na pitanje novinara kako mu se dopada Beograd, s obzirom da je u našem gradu po drugi put, Madson je odgovorio da bi rado došao sa svojim sinovima, kada se za to ukaže prilika. Majkl ima pet sinova.

O tome kako je po pozivu mladog reditelja Zorana, Lazar Ristovski odlučio da prihvati ulogu u filmu, za koju je honorar podrazumevao stan i hranu, Lazar Ristovski je rekao: “Zoran mi se javio pre jedno tri godine, kada je napisao mejl u kome je izrazio svoje obožavanje prema meni i mojoj ličnosti. Ja sam, naravno, prihvatio taj mejl sa rezervama, zato što se često javljaju razni ljudi. Međutim, prošle godine Zoran se stvarno javio i rekao evo ja sam spreman. Prelomio sam u jednom trenutku i otišao. Moram reć   i ne da mi nije žao, već je to stvarno bilo jedno divno iskustvo u svakom smislu. Upoznao sam dva brata koji su usmerili put ka uspehu.”

Producent filma Vladimir Lisinac u svoje ime i u ime svog brata Zorana, reditelja filma, izrazio je radost što se njihov prvenac prikazuje baš u zemlji u kojoj su rođeni:”Pre svega veoma smo zadovoljni, presrećni što možemo da dođemo svojoj kući, sa svojim filmom. Jako smo ponosni što smo u Beogradu.” Zoran je pohvalio doček, rekavši: “Samo da se zahvalim Festu, organizaciji. Doček je stvarno super u hotel Metropol. Tuševi su sjajni, stvarno.”

Glavnu ulogu u filmu igra reper, pevač, glimac i imitator – poznat po imitaciji predsednika Obame, Iman Crosson (u filmu Varni). “Kada sam pročitao scenario, prvo sam pomislio da ga je napisao crnac. Bio je veoma duhovit, pa sam kontaktirao Zorana i rekao mu da želim da učestvujem.” – rekao je Crosson na konferenciji za novinare.

Film Pored puta je “road movie” koji na duhovit način kritikuje sadašnju omladinu i način života, kao i međuljudske odnose, tj, ljubav. Film prikazuje i najrazličitije kulture koje se sreću u Americi.