M.Stadler e1430328344704

Džez na harfi: Monika Štadler

Program u Domu omladine Beograda “Džez na harfi” izvodi Monika Štadler u utorak, 5. maja u 20h u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Monika Štadler spada u grupu najkreativnijih harfista Evrope. Diplomirala je klasičnu harfu na Univerzitetu za muziku u Beču u klasi prof. Adelheid Blovsky-Miller i džez harfu na Muzičkom koledžu Berkli u Bostonu u klasi prof. Deborah Henson-Conant. Tokom studija u Americi osvojila je nekoliko nagrada na internacionalnim takmičenjima u kategoriji džez harfe.

Bila je angažovana kao harfista Bečkog simfonijskog orkestra, ali se ubrzo opredelila za isključivo koncertnu aktivnost, pa kao solista ili član manjih kamernih sastava (dua i trija) predstavlja svoje projekte širom sveta.

Osim koncertnih nastupa širom Evrope, SAD i Japana, održava brojne majstorske radionice džez harfe i imporvizacije. Trenutno predaje kao gostujući profesor na Guildhall School of Music and Drama u Londonu.

Međunarodni festival harfe u Beogradu je najznačajniji projekat Udruženja harfista i prijatelja harfe Srbije.

Ovogodišnji Festival bi trebalo da asocira na želju da u zajedničkom stvaranju, komunikaciji i muziciranju domaći i inostrani umetnici ostvare posebnu vezu, a podjednako i na vezu između savremenog stvaranja i vrednosti koju iz davnina čuva literatura pisana za ovaj izuzetan instrument.

Od 3. do 6. maja beogradska publika će imati posebnu priliku da čuje niz zanimljivih koncerata kao što je nastup mladih zvezda Katarine Stanković, Tijane Kozarčić, AnaMarije Petrović, Lenke Petrović, Sare Vlajić, Ive Dimitrijević i Nađe Dornik koje će izvoditi najlepše stavove koncerata pisanih za harfu sa Filharmonijom mladih pod dirigentskom palicom Đorđa Pavlovića. Takođe, program Festivala čine i pažljivo kreirani kamerni koncerti vrhunskih izvođača iz Italije, Španije, Engleske, Austrije i Srbije (Emanuela Degli Esposti, Ieuan Jones, Zoraida Avila Pena, Smiljka Isaković, čembalo, Staša Mirković Grujić, Ivana Pavlović, Ljiljana Nestorovska, Ljubiša Jovanović ,flauta, Mina Marinković, Rastko Popović, viola, Aleksandar Jovan Krstić, flauta). Ove godine iskorak iz klasičnog, to jest istraživanje novih muzičkih izraza predstavlja nastup izvanredne džez harfistkinje iz Austrije, Monike Štadler, koja će izvesti svoja autorska ostvarenja. Festival će se odvijati u različitim koncertnim prostorima (Sala Beogradske filharmonije, Svečana sala Skupštine grada Beograda, Dom omladine, Studentski kulturni centar i MŠ Mokranjac).