IMG 90531 e1435326262792

Dušan Kovačević otvorio Festival monodrame i pantomime

 

Sinoć je u Pozorištu lutaka „Pinokio“ gospodin Dušan Kovačević, dramski pisac, svečano otvorio Međunarodni 40. jubilarni Festival monodrame i pantomime. Pred prepunom salom gledalaca gospodin Kovačević je pozdravio publiku i zajedno sa direktorom Festivala gospodinom Borislavam Balaćem, svečano otvorio Festival rečima podrške.

Potom je predsednik Skupštine gradske opštine Zemun, gospodin Nenad Vranjevac, simbolično predao ključ grada Zemuna glumcima, ovom prilikom Ljiljani Blagojević, glumici, koja je i predsednik žirija ovogodišnjeg Festivala.

Monodramom „Kontraš“ u kojoj igra istaknuti glumac Ljubomir Bandović zvanično i počeo program.  Režiju ove monodrame potpisuje Duško Premović. Potom su izvedene i pantomima Albena, Aleks i Saša Kojčev iz Bugarske, i monodrama „Kobne laži Sol Sarfati“ u kojoj igra Ana Maljević.

Večeras nas na repertoaru očekuju:

19.30 DUŠANKA STOJANOVIĆ GLID (Srbija): Kabul/Kućevna, monodrama

21.00 GERA SANDLER (Izrael): Konačno, kraj!, monodrama

22.15 JURI KOSTANIJAN (Jermenija): Duša stolice, pantomima

23.00 SLOBODAN BEŠTIĆ (Srbija): Moje nagrade, monodrama

Prva dva dana Festivala bila su rezervisana za stend ap večeri, nastupila su četiri stend ap komičara po jedan iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Jugoslavije. Prve večeri nastupili su Domagoj Pintarić (Hrvatska), Filip Andronik (BiH) i Peđa Bajović (Jugoslavija), a druge večeri publici se predstavio Vladimir Cvejić sa nastupom pod nazivom „Brevrovizija“. Pobednik stend ap programa biće proglašen poslednjeg dana Festivala, 28.6. u Pozorištu lutaka „Pinokio“.

Na čelu ovogodišnjeg Saveta Festivala nalazi se glumac Predrag Miletić, a članovi su: Radomir Putnik, Rada Đuričin, Igor Bojović, Rastko Janković, Stevan Rodić i Vanja Stanivuk. Direktor Festivala je Borislav Balać. Selektor Festivala je dr Milovan Zdravković.

Festival je zvanično otvoren u ponedeljak uveče 22. juna, najpre šahovskom simultankom sa velemajstorom Alisom Marić, koja je partiju šaha odigrala sa gostima. Potom, od 19.30 održan je performans „Buđenje festivala“.