20 stopa od zvezda.png

Dobitnik Oskara dolazi na Beldocs

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Film 20 stopa od zvezda, ovogodišnji dobitnik Oskara i najbolji dokumentarac po oceni američkih kritičara, dolazi na Beldocs! Nakon svečane dodele nagrada, ovogodišnji Beldocs biće zatvoren upravo projekcijom pomenutog filma, 14. maja u 21h u Velikoj dvorani Sava Centra.

Ostvarenje proslavljenog Morgana Nevila istražuje radni milje i sudbine pratećih vokala u zemlji najzaslužnijoj za razvoj savremene pop muzike. Imena kao što su Darlen Lav, Táta Vega, Džudit Hil i Liza Fišer širokoj slušalačkoj publici ne znače ništa. One i druge slične njima su, međutim, svojim glasovima oblikovale solidan broj najvećih svetskih hitova i čak ostvarile presudan uticaj na definisanje pojedinih žanrova u muzičkoj industriji SAD.

Okarakterisan kao delo prepuno života, energije i muzike 20 stopa od zvezda dokumentuje frustracije i tugu pratećih vokala koji su želeli da postanu zvezde, ali im to nije pošlo za rukom. U filmu se, između ostalog, mogu videti autentični video materijali snimljeni u tonskom studiju, prilikom produkcije pojedinih vanvremenskih pesama, kao i dokumentovani nastupi, probe i intervjui sa Brusom Springstinom, Stingom, Mikom Džegerom i Bet Midler.

20 stopa od zvezda se u Beogradu prikazuje zahvaljujući inicijativi Film Forward, usmerenoj na unapređenje međukulturalnog dijaloga kroz kinematografiju. Nastala zalaganjem instituta Sandens i Predsedničkog komiteta za umetnost i kulturu ova institucija od međunarodnog značaja pronašla je u festivalu Beldocs relevantnog partnera za unapređenje humanističkih vrednosti na ovim prostorima. U okviru promocije dela 20 stopa od zvezda Beograd će posetiti filmski uglednici Karolin Libresko, Betani Klark, Nejt Von Cumvalt i producent ostvarenja – Kejtrin Rodžers.