DIVANHANA na Kolarcu

Sarajevska grupa Divanhana će započeti evropsku turneju koncertom u Dvorani Kolarčeve Zadužbine, 1. marta u 20:30 časova.

Na beogradskom koncertu publika će čuti fantastičnu mladu pevačicu,  Naidu Čatić, koja se nedavno priključila Divanhani (na albumu „Zukva“ otpevala je pesmu „Ciganka sam mala“).

Divanhana izvodi tradicionalnu muziku sa naših podneblja, prvenstveno sevdah, u savremenim aranžmanima koji su nastali spajanjem više muzičkih žanrova: džeza, popa i klasične muzike.

Beogradska izdavačka kuća Multimedia Music objavila je njihov treći album „Zukva“ za teritoriju nekadašnje Jugoslavije, dok je izdanje za svetsko tržište pripalo engleskoj kući ARC Music.

Album „Zukva“ čine dobro poznate sevdalinke i narodne pesme Balkana: „Oj Safete, Sajo, Sarajlijo“, „Da sam ptica“, „Zvijezda tjera mjeseca“, „Ciganka sam mala“, „Zapjevala sojka ptica“…

Album je dobio ime po kiseloj jabuci koja raste u Bosni i Hercegovini. Izuzetno je jakog korena. Ne može se presađivati, ali se na nju uspešno kaleme druge jabuke. Zukva je metafora za Bosnu, koja je oduvek bila rasadnik ljudi od nauke i umetnosti, bogata tradicijom i raznolikom kulturom.

„Kako zukva daje odlične rezultate kada se kombinuje sa drugim vrstama, tako i naša sevdalinka daje jednako dobre rezultate kad se njen jaki, tradicionalni koren osveži jednako snažnim muzičkim pravcima“.