Dani Praga u Beogradu plakat

Dani Praga u Beogradu

Festival “Dani Praga u Beogradu”, kroz pripremljeni kulturno-umetnički program, slavi prijateljstvo između ova dva grada. Festival će biti održan od 6. do 20. juna u Domu omladine Beograda, u Kući Đure Jakšića, i na Platou ispred Skupštine Grada Beograda. Ulaz je slobodan na sve programe.

Beograd i Prag su decenijama unazad bili središta kulturnog i političkog života regiona u kome se nalaze. Pored bogate istorije, ova dva grada imaju još jednu zajedničku osobinu: duh koji je donosio revolucionarne kulturne promene i pokrete kako u Srbiji-na Balkanu, tako i u Češkoj-centralnoj Evropi.

Kroz reviju filmova jednog od najznačajnijih reditelja današnjice, Jiržija Mencela, susrešćete se sa čehoslovenskim novim talasom (poznatom i kao “čudo češke kinematografije”), koji je kao takav, jedan od najznačajnijih pokreta u svetskoj istoriji filma. Pored toga, Dom omladine Beograda će vas, kroz projekciju pet filmova ovog oskarovca, dočekati jedinstvenim duhom češkog naroda, od 8. do 10. juna, 2013. godine.

Skadarlija je po svojoj strukturi i boemskim kafanama oduvek podsećala na praške Staromjestke namjesti. Ako se desi da u periodu od 6. do 20. juna prošetate do Kuće Đure Jakšića, odškrinućete vrata izložbe fotografija “Muzički Prag” poznatog češkog fotografa Jiržija Všetečke koje će Vam preneti atmosferu glavnoga grada Bohemije, ali i Češke Republike.

Poznato je da je muzika medijum koji prevazilazi sve jezičke, religijske, materijalne barijere. Za vas smo pripremili nastup Češkog Narodnog Simfonijskog Orkestra, koji je za dvadeset godina svog postojanja postao jedan od najznačajnijih sastava ove vrste, kako u Češkoj tako i u inostranstvu. Gosti na ovom koncertu će biti eminentni Emir Kusturica sa svojim bendom “Emir Kusturica i The No Smoking Orchestra”, kao i grupa “Vrelo”, koja je 2007. godine bila izabrana kao “The Next Big Thing”, takmičenja u organizaiciji BBC-a.

Organizatori festivala “Dani Praga u Beogradu” su grad Prag i grad Beograd, kroz podršku praškog udruženja Južnih Slovena, “Luka Praha” i Doma omladine Beograda, koji su ujedno i partneri u realizaciji ovog projekta. Festival su pomogli i turistička agencija “Calypso Tours” iz Beograda, Kuća Đure Jakšića, Turistička organizacija Beograda, kao i pivara “Staropramen” – druga po veličini češka pivara, nastala još davne 1869. godine.

 

Program: 

6-20. juna 2013. IZLOŽBA FOTOGRAFIJA “MUZIČKI PRAG”. Autor: JIRŽI VŠETEČKA,

Kuća Đure Jakšića, Skadarlija

 

7. juna od 20:30h VEČE FILMSKE MUZIKE: ČEŠKI NARODNI SIMFONIJSKI ORKESTAR

Gosti: EMIR KUSTURICA AND THE NO SMOKING ORCHESTRA i VRELO

Plato ispred Skupštine Grada Beograda

 

8-10. juna REVIJA FILMOVA JIRŽIJA MENCLA

Dom omladine Beograda / Velika sala