Frankofonija Plakat 2014 DOM

Dani frankofonije u DOB-u

U saradnji sa frankofonim zemljama, Dom omladine Beograda kao nosilac projekta, peti put za redom organizuje reviju filmova frankofonih zemalja – od Tunisa do Francuske, od Kanade do Srbije i to od 21. do 24. marta u Velikoj sali. Ulaznica je 150 dinara.

Ovogodišnji izbor fokusiran je na recentna dela iz kinematografija frankofonih zemalja, ali na programu će se naći i nekoliko klasika koji će biti otkriće za domaću publiku. Posebno izdvajamo film “Odumiranje” nastao u srpsko-švajcarskoj koprodukciji koji će predstavljati našu zemlju u ovom izboru.

U svetu, mart je tradicionalno u znaku frankofonije a u Srbiji se proslavlja od 2006. godine kada se naša zemlja priključila Međunarodnoj organizaciji frankofonije kao posmatrač. Ova organizacija okuplja 75 zemalja u kojima živi 890 miliona ljudi, a sve ih spaja francuski jezik i zajedničke vrednosti.

PROGRAM:

[sections] [section title=”Petak, 21. mart, 19:00 Dom omladine Beograda“]

Siguran dobitak (Win,win, Švajcarska, 2013, 97 min)

Režija: Claudio Tonetti

Uloge: Jean-Luc Couchard, Xiaoxing Cheng, Anne Comte

Švajcarski političar sanja o karijeri poslanika, te zajedno sa svojim prijateljem, kineskim časovničarem, dolazi na ideju da organizuje polufinale izbora mis Kine u Švajcarskoj i to u ruralnoj regiji Jure. Ideja uzima maha, ali problemi iskrsavaju na sve strane – sponzori, politika, organizacija… Urnebesna komedija zasnovana na istinitom događaju osvojila je evropsku kritiku i publiku i postala jedan od najvećih hitova prošle godine.

[/section] [section title=”Petak, 21. mart, 21:00 Dom omladine Beograda“]

Drugi život Ričarda Kempa (L’Autre vie de Richard Kemp, Francuska, 2013, 102 min)

Režija: Germinal Alvarez

Uloge: Jean-Hugues Anglade, Mélanie Thierry, Philippe Berodot

Dok radi na misterioznom slučaju ubistva, inspektor Ričard Kemp primećuje da slučaj sve više podseća na nerešen zločin sa početka njegove karijere. Iznenađujućom igrom slučaja Ričard se vraća u 1989. godinu i dobija još jednu priliku da reši zločin…Uzbudljiv triler koji vraća u prvi plan fenomenalnog Žan Ig Anglanda…

[/section] [section title=”Subota, 22. mart 17:00 Dom omladine Beograda“]

SPECIJALNA PROJEKCIJA!

Vladimir Veličković, izbor crnog (Francuska, 2014, 52 min)

Režija: François Catonné

Specijalna i ekskluzivna projekcija dokumentarnog filma o jednom od naših najvećih savremenih slikara. Srpska i svetska premijera filma!

Ulaz slobodan!

[/section] [section title=”Subota, 22. mart 19:00 Dom omladine Beograda“]

Svet nam pripada (Le monde nous appartient, Belgija, 2012, 88 min)

Režija: Stephan Streker

Uloge: Vincent Rottiers, Ymanol Perset, Olivier Gourmet

Paralelne priče o životima dva mladića koji su po mnogim stvarima slični, ali koji se nalaze sa različitim stranama zakona… Mešavina socijalne drame i akcionog filma, čvrsto konstruisan i odlično odglumljen film koji iznenađuje svojom svežinom i originalnim rešenjima.

[/section] [section title=”Subota, 22.mart 21:00 Dom omladine Beograda“]

Dobar pandur, loš pandur (Bon Cop, Bad Cop, Canada, 2006, 116 min)

Režija: Erik Canuel

Uloge: Michel Beaudry, Patrick Huard, Colm Feore

Telo žrtve pronađeno je na granici Kvebeka i Ontarija. Da bi otkrili ubicu, dva policajca, jedan iz Kvebeka drugi iz Ontarija, moraju da sarađuju uprkos svim razlikama u njihovom temperametu i karakteru. Naravno, tu su i sve razlike koje odvajaju ove dve geografski bliske ali kulturološki vrlo različite regije Kanade.

Urnebesna komedija koja je oborila apsolutno sve rekorde i postala najgledaniji film u Kanadi svih vremena!

[/section] [section title=”Nedelja, 23. mart 17:00 Dom omladine Beograda“]

Magična kutija (La boite magique, Tunis, 2003, 94 min)

Režija: Ridha Behi

Uloge: Marianne Basler, Abdellatif Kechiche, Hichem Rostom

Rauf, poznati reditelj na vrhuncu karijere, pristaje da učestvuje u dokomentarnom filmu koji se bavi njegovim filmovima. Rad na filmu vraća ga u period detinstva i prve fascinacije filmom…

“…remek-delo tuniskog filma, poetska i suptilna meditacija o životu i umetnosti…” Le Croix

[/section] [section title=”Nedelja, 23. mart 19:00 Dom omladine Beograda“]

Ali, Rabia i ostali (Ali, Rabia et les autres, Maroko, 2000, 85 min)

Režija: Ahmed Boulane

Uloge: Younes Megri, Hiam Abbass, Hassan El Fed

Jedan od najznačajnijih marokanskih filmova u poslednjih nekoliko decenija… Priča prati dogodovštine grupe prijatelja od sedamdesetih godina prošlog veka, njihove ambicije, uspehe i neuspehe, ali i osetljive i kompleksne promene koje je marokansko društvo doživelo proteklih godina.

[/section] [section title=”Nedelja, 23. mart 21:00 Dom omladine Beograda“]

Maskarada (Mascarades, Alžir, 2008, 92 min)

Režija: Lyes Salem

Uloge: Lyes Salem, Sara Reguigue, Mohamed Bouchaïb

Rim je meta opšteg izrugivanja u selu jer joj se dešava da u najneočekivanijim situacijama pada u san. To naročito pogađa njenog brata Munira koji bi želeo da ga celo selo poštuje. Jedne večeri, pripit Munir izgovara laž da je bogati stranac tražio ruku njegove sestre. Preko noći svi počinju da mu zavide…

[/section] [section title=”Ponedeljak, 24. mart 19:00 Dom omladine Beograda“]

Odumiranje (Srbija, Švajcarska, 2013, 108 min)

Režija: Miloš Pušić

Uloge: Branislav Trifunović, Boris Isaković, Dara Džokić, Jasna Đuričić, Milica Janevska, Emir Hadžihafizbegović

Posle nekoliko mučnih godina života u Beogradu, Janko se vraća u svoje zabito i ljudima opustelo planinsko selo, sa namerom da proda zemlju i ode u Švajcarsku, verujući da će se tako izbaviti nevolja i konačno izboriti za svoje mesto pod suncem.

Njegova usamljena majka Milica, koja već dugo živi u nadi da će se Janko vratiti, dovesti ženu i osnovati porodicu, ne samo da će se njegovoj nameri usprotiviti, nego će i učiniti sve da njen sin od te namere odustane.

[/section] [section title=”Ponedeljak, 24. mart 21:00 Dom omladine Beograda“]

Stranac (The Foreigner, Bugarska, 2012, 100 min)

Režija: Niki Iliev

Uloge: Lubomir Kovatchev, Sanya Borisova, Niki Iliev

Francuz se zaljubljuje u lepu i mladu bugarsku seljanku. Ljubav je toliko jaka, da dolazi u njeno selo u pokušaju da šarmira njene rođake i komšije. Urnebesna komedija koja se igra sa političkom korektnošću i opštim mestima. Jedan od najgledanijih bugarskih filmova poslednjih godina.

[/section] [/sections]