SCENA IZ FILMA DAN I NOĆ

Dani austrijskog filma

Na Danima austrijskog filma koji će se održati od 19. do 24. aprila u Dvorani Kultunog centra Beograda pod sloganom „Kroz ogledalo“, ove godine videćemo jedanaest filmova od kojih su devet premijerni. Među njima su „Moj najbolji neprijatelj“ uglednog austrijskog sineaste Volfganga Murnbergera čiju smo crnu komediju „Do poslednje kosti“ videli na prvom festivalu austrijskog filma.

Već na prvi pogled pažnju privlači „Disanje“ debitantska režija, Karla Markoviča, nama i u svetu poznatog po ulozi Salomona Soroviča u filmu „Falsifikatori“ koji je dobio Oskara za najbolji strani film i čiji je reditelj Štefan Ruzovicki otvorio prvi festival austrijskog filma u Beogradu.

Sada ćemo u filmu „Osamdesete“ videti kako je odličan film o ljubavi u poznim godinama napravljen u Austriji i pre Hanekeove „Ljubavi“. Videćemo uzbudljivu muzičku biografiju Falka, najpoznatijeg austrijskog pop pevača koji je bio svetski broj jedan sa numerom „Rock Me Amadeus“.

LookerWeekly magazin Bitef 2022 baner

Paralelno sa tim filmom na programu je uzbudljiv muzički dokumentarac „Schwarzkopf“ o reperima imigrantima iz arapskih i balkanskih zemalja.

O imigrantima govori i film Huseina Tabaka „Tvoja lepota ne znači ništa“ koji je opčinio gledaoce na „Slobodnoj zoni 2012.“ i zato ga i prikazujemo na ovom festivalu.

Videćemo i dva neobična psiho-trilera „Na kraju dana“ i „Ono što ne vidiš“, sasvim posebnu naučnofantastičnu dramu „AUN – početak i kraj svih stvari“, kao i dva filma koja govore o velikoj ljudskoj potrebi za ljubavlju. „Sve nevidljive stvari“ govore o gubitku kontakta među članovima porodice i društva, dok „Dan i noć“ kroz život dve prostitutke traži granicu između instinktivnog i razumskog ponašanja. Sve u svemu, jedan prodoran, dubinski kinematografski pogled kroz ljudsko ogledalo. Tako se bolje doživljavaju sve nevidljive stvari koje osećamo ali ne možemo, ne umemo ili nećemo da ih vidimo.