Screen shot 2014 03 25 at 21.09.24

Dan srpskog penjačkog filma

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

DSPF je jednodnevni festival domaćeg kratkog filma, posvećen radovima na temu slobodnog penjanja i avanturizma, koji će se održati 30.marta u sali Amerikana beogradskog Doma omladine sa početkom u 20 časova.

Filmovi koji će biti prikazani na ovogodišnjem, a ujedno i prvom izdanju, proizvedeni su od strane lokanih video entuzijasta. Selekcija filmova predstavlja svojevrsnu retrospektivu dosadašnjih radova na ovu temu, uz nekoliko premijerno prikazanih filmova. U trajanju od dva sata publika će imati priliku da pogleda 15 kratkih penjačkih filmova u kojima se pojavljuju najbolji srpski penjači. Filmove odlikuje spoj avanture, sporta i prikaza prelepih prirodnih predela u Srbiji i van nje.

Nakon filmskih projekcija i dodele nagrada za najbolja i najzanimiljivija ostvarenja, posetioci su pozvani da ostanu na penjačkoj žurci na kojoj će moći da upoznaju neke od autora i aktera ovih filmova, kao i da saznaju sve o ovom sportu.

Penjački i avanturistički film u svetu razvio se u poseban žanr, sa svojom brojnom i entuzijastičnom publikom i specifičnim filmskim izrazom koji je često propraćen vrhunskom audiovizuelnom produkcijom. Prikazivanjem selekcije domaćih filmova želimo da ojačamo veze između ovog sporta i kinematografske umetnosti kod nas, kao i da približimo filozofiju rekreacije u prirodi gradjanima naše prestonice.

Cena ulaznice je 150 dinara.