fbpx

Dan otvorenih objekata na Beogradskoj tvrđavi

U okviru manifestacije „Dani evropske baštine“ u četvrtak, 27. septembra 2018. godine, povodom Svetskog dana turizma, ulaz u pet objekata na Beogradskoj tvrđavi biće besplatan.

Zainteresovani posetioci moći će da posete Rimski bunar, Veliki barutni magacin, Sahat kulu, Kulu Nebojša i Vojni bunker, od 11 do 19 časova.

Istog dana, u četvrtak, 27. septembra, Udruženje za istorijsko streličarstvo, u saradnji sa JP “Beogradska tvrđava” održaće promociju i uputiti posetioce u osnove streličarstva, a zainteresovani će moći da se oprobaju u ovoj veštini. Promocija će biti organizovana na Gornjem gradu Beogradske tvrđave (kod Dizdareve kule – Opservatorije), od 12 do 14 časova.

Rimski bunar izgrađen je u periodu od 1717. do 1739. godine, za vreme barokne austrijske rekonstrukcije Beogradske tvrđave. Bunar je dubok šezdeset metara i skoro tri i po metra širok.

Sahat kula – kula sa satom, građena sredinom 18. veka, visoka 27.5 metara, posetiocu pruža jedinstven pogled na Beogradsku tvrđavu i park Kalemegdan, ali i na druge delove grada.

Kula Nebojša, izgrađena u 15. veku kao odbrambena kula, u vreme osmanske vlasti, postaje najpoznatija tamnica i mračni simbol Beograda. Od 2011. godine predstavlja moderan izložbeni prostor u kom se, uz pomoć audio vizuelnih efekata, posetioci mogu upoznati sa delom srpske i grčke istorije.

Vojni bunker na Gornjem gradu građen je 50-tih godina 20. veka, a osim unutrašnjosti objekta, posetioci mogu da vide i izložbu “Umetnost u bunkeru”, posvećena cenzuri u umetnosti 60-tih i 70-tih godina 20. veka.

U Velikom barutnom magacinu, koji je građen u vreme velike austrijske rekonstrukcije Tvrđave, danas se nalazi postavka rimskih kamenih spomenika, stela, sarkofaga i žrtvenika koji su tokom niza godina prikupljani i donošeni sa različitih nalazišta.
Spomenici pripadaju antičkom periodu (od druge polovine I veka do IV veka).

More Stories
Susret generacije: Šta da kažem o sebi?