birdman still 3

Čovek ptica – Birdman

Među sjajnim filmovima koji su obeležili prošlu godinu jedan se izdvojio kao apsolutni miljenik kritike- Birdman reditlja Alehandra Gonzalesa Injaritua (Alejandro Gonzales Inaritu). Trenutno vodi u nominacijama za Oskara (čak 9), a nominovan je za sve važnije nagrade, poput BAFTA, Satelit i Zlatnog globusa, koji je osvojio u kategorijama za najbolji scenario i najboljeg glumca.

Ovaj film predstavlja neobičan preokret u Injarituovoj karijeri. Meksički reditelj slavu i ugled stekao je zahvaljujući potresnim dramama, filmovima tzv. trilogije smrti: Amorres peros, 21 grams, Babel, kao i filmom Biutiful. Birdman je svojevrstan eksperiment, ne samo što je rediteljeva prva komedija, već je i tehnički zahtevan budući da je sastavljen iz veoma dugih kadrova neprimetno montiranih kako bi delovalo da je ceo film jedan neprekinut kadar.

Injaritu je angažovao trojicu scenarista da mu pomognu da formuliše svoju ideju. A ideja od koje je počeo je bila jednostavna, ali kako su scenaristi izjavili „potpuno suluda“. „Naracija u jednom kadru, komedija o pozorištu“- bilo je ono što je Injaritu zamislio, a likovi i priča došli su kasnije.

Film govori o propalom glumcu koji se proslavio ulogom maskiranog heroja-Birdman-a, i koji pokušava da se vrati na velika vrata pozorišnom adaptacijom pripovetke O čemu pričamo kada pričamo o ljubavi (What We Talk About When We Talk About Love) Rejmonda Karvera (Ramond Carver). Nije slučajno što glavu ulogu tumači upravoj Majkl Kiton (Michael Keaton) čiju karijeru je takođe obeležila uloga superjunaka- Betmena, a koji poslednjih godina nije imao zapaženijih uloga. Edvard Norton (Edward Norton) takođe na neki način parodira sebe igrajući glumca koji pravi velike probleme reditelju na probama, budući da je Norton poznat po nezgodnoj naravi i sukobima na snimanjima. Antagonista filma je pozorišna kritičarka spremna da predstavu dočeka na nož jer mrzi kada se slavne ličnosti Holivuda prave da su ozbiljni glumci. Svoju kritiku nazvala je Neočekivani trijumf neznanja (The Unexpected Virtue of Ignorance), kako na kraju glasi podnaslov filma. A Birdman je nesumnjivo očekivani trijumf Injaritua koji je dokazao da je odličan reditelj u kom god žanru se oprobao.

 Projekcije Birdman na FEST-u:

 

28. Feb | 09:00 | 200 RSD

Sava centar

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

 

01. Mar | 19:00 | 350 RSD

Sava centar

02. Mar | 15:00 | 250 RSD

Fontana

02. Mar | 22:30 | 250 RSD

Dom omladine