Citizenfour 03 e1424878741815

Citizenfour dolazi u Beograd

Po već ustaljenom običaju, dobitnik Oskara za najbolji dugometražni dokumentarac biće prikazan u okviru Beldocsa, najreprezentativnije smotre ovog filmskog žanra u Srbiji. Citizenfour će otvoriti ovogodišnji Beldocs 7. maja tekuće godine u Velikoj dvorani Sava Centra, sa projekcijom u 21 sat.

Citizenfour (“Građaninčetiri”) naslovljen je po nekadašnjem internetskom pseudonimu Edvarda Snoudena, bivšeg američkog obaveštajca, najpoznatijeg uzbunjivača javnosti ikada. Posle uručivanja tajnih dokumenata NSA novinarima Gardijana i Vašington Posta u sobi hongkongškog hotela, Snouden je prebegao u Rusiju, gde se i danas nalazi. Njegova otkrića o nadgledanju internetskog saobraćaja običnih ljudi, ali i prisluškivanju telefona nemačke kancelarke, privukla su na sebe nezapamćenju medijsku pažnju i inicirala aktuelne rasprave o subverzivnom delovanju zapadnih – i to pre svega američkih – vladinih agencija.

Kritičari Citizenfour doživljavaju aktuelnim “u sledećih dvadeset godina”. Pored nesumnjive društvene i političke intrigantnosti, međutim, insajderska perspektiva “najveće špijunske afere stoleća” gledaocima donosi saspens veći od bilo kog holivudskog trilera. Upravo zato što se ova kontraobaveštajna drama “zaista dogodila”. Predstavljanje prvih ostvarenih onlajn četova između Snoudena i Pojtresove, kao i autentičan video zapis Snoudenovog boravka u sobi hongkongškog hotela – uključujući i susret sa Grinvaldom – mogu se okarakterisati samo kao “prava poslastica za sve ljubitelje uzbudljivih filmskih avantura”.

Šteta što Edvard Snouden, centralni lik ovog ostvarenja i jedan od najvećih heroja današnjice, nije u mogućnosti da se pojavi pred beogradskom publikom.