Ciklus savremenog dokumentarnog meksičkog filma

Ambasada Meksika u Srbiji, u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, organizuje Ciklus savremenog dokumentarnog meksičkog filma, predstavljanjem četiri filma koji će biti prikazani od 20. do 23. novembra u novoj zgradi Kinoteke: Sklonište, Magične reči, Sifražetkinje, Nematerijalno plava.

Filmovi četiri autorke na savremen, sistematičan način, upoznaju nas sa stvarnošću Meksika i to ne samo sa njegovim trenutnim društvenim oblikom, već i sa istorijom i prirodom koji svakako utiču na pojedinca.

Svečano otvaranje rezervisano je za 20. novembar u 20:30 časova kada će biti predstavljen film Sklonište režiserke Alehandre Islas.

Ovaj film je predstavljen 2012. na Međunarodnom filmskom festivalu u Gvadalahari i bavi se problemom emigranata koji napuštaju svoje siromašne zemlje pune nasilja kako bi ostvarili američki san.

Na tom putu im pomaže jedan sveštenik čiji se postupci ukrštaju sa krhkim životima muškaraca i žena koji, motivisani verom i potrebom za pristojnim poslom, čekaju trenutak kada će se ukrcati na voz poznat kao “zver” i nastaviti svoje putovanje ka severu.