fbpx

Čarobni izlozi 2014: Svaki izlog jedno godišnje doba

„iX“ ili „Tehnologija prirode i priroda tehnologije“ naslov je šestog izdanje „Čarobnih izloga“ Francuskog instituta u Srbiji koje je u znaku prirode i smene godišnjih doba, kao i uticaja čoveka na okolinu. Čarobni izlozi biće otvoreni u četvrtak, 11. decembra od 19h u Francuskom institutu.

Projekat nosi naziv „iX“, akronim za spregu inovativnih tehnologija i simbola hromozoma.

„Čarobni izlozi“ Francuskog instituta u Srbiji svake godine na poseban način obeležavaju prazničnu tradiciju kićenja izloga velikih robnih kuća u Parizu.

Od samog početka, Francuski institut je uspostavio saradnju sa francuskom dizajnerkom Solin d’Abovil, stručnjakom za umetnost izloga, i beogradskom arhitekticom Draganom Marković. Njima se ove godine priključio i Žoanes Simon-Pere, stručnjak za biljne instalacije.

Svake godine, Čarobni izlozi okupljaju novu grupu beogradskih studenata arhitekture, primenjenih umetnosti i komunikacija koji dobijaju priliku da u praksi ostvare svoje zamisli.

Svakom izlogu odgovara jedno godišnje doba koje je povezano sa jednim elementom, bojom i staroslovenskim božanstvom – Moranom, Vesnom, Ladom i Stribogom. Ceo projekat dobija na živosti zahvaljujući igri svetla i senki, spoju recikliranih materijala i žive vegetacije.

Kao pandan glavnim izlozima, deca učesnici likovnih i jezičkih radionica Francuskog instituta, deca iz vrtića Francuske škole u Beogradu, kao i đaci O.Š. Svetislav Golubović Mitraljeta, radili su cele jeseni na istu temu i njihovi radovi izloženi su u delu galerije u Zmaj Jovinoj ulici.

More Stories
Prvi Boing 787-10 Dreamliner na evropskim nebu