BV cover

Branko Vučićević: Život u Avangardi

Veče posvećeno Branku Vučićeviću biće održano u sredu, 3. februara od 18h u Sali Amerikani Doma omladine Beograda. Govore: Želimir Žilnik, Milutin Petrović, Dejan Sretenović. Moderator: Dragan Ambrozić.

Posle razgovora sledi projekcija filma “Splav Meduze” (1980), režija Karpo Aćimović Godina, scenario Branko Vučićević.

Branko Vučićević (1934-2016) jedna je od onih ličnosti koje su činile autentični beogradski kosmopolitizam mogućim – njegova karijera brilijantnog prevodioca sa engleskog jezika, filmskog autora, te teoretičara i praktičara avangardnih umetničkih strategija, služila je i služiće kao primer svima koji žele da kreiraju svoja pravila unutar oblasti kulture.

Najvažnije Vučićevićevo delo jeste njegov život sam, u dobrom avangardnom načinu razmišljanja i delovanja, čiji je predstavnik decenijama bio. Njegov humor koji je razobličavao ustaljenost i lenjost duha u svakom obliku, bio je revolucionaran sam po sebi. Zato je relativno teško sistematično obuhvatiti sva njegova interesovanja i vrhunske domete – oni su uvek bili sferi kreacije, koja je presudno uticala na druge stvaraoce.

Njegovo obimno delo, iscepkano kroz mnoge oblasti stvaralaštva – od filmske montaže do dizajna, od prevoda do pisanja – biće predmet analiza u budućim godinama. Na ovoj večeri u Domu omladine Beograda želimo da porazgovaramo o ključnoj temu koju je sa sobom Branko Vučićević doneo u našu sredinu i provukao kroz sve oblasti svog rada, kao i kroz svakodnevni život: o inovativnom umetničkom postupku što stalno dovodi u pitanje sve postojeće standarde