bitef teatar proslavlja 24 godine 978

Bitef teatar proslavlja 24 godine

Dve nove predstave i Video dens festival

Povodom 24 godine svog postojanja, Bitef teatar pripremio je poseban program. Proslava rođendana počinje već 1. marta Video dens festivalom, a potom slede premijere plesnih predstava Magično popodne, 3. marta, i Yesterday – Seti se da zaboraviš, 16. marta…

Tri događaja obeležiće 24 godine od kada je Mira Trailović pokrenula Bitef teatar, najavila je direktorka ovog pozorišta Jelena Kajgo na konferencii za novinare. Bitef teatar zvanično slavi rođendan 3. marta, ali će obeležavanje ovog značajnog datuma početi već 1. marta.

Rođendanski program Bitef je realizovao u saradnji sa Francuskim institutom, Britanskim savetom i Austrijskim kulturnim forumom.

Video dens festival

Festival plesnog videa – Video dens festival, koji je besplatan za posetioce, prikazaće dokumentarne, igrane i filmove kratkog metra o najznačajnijim koreografima i plesačima. Filmovi će biti prikazivani tokom dva dana, 1. marta od 20h i 2. marta od 16h (dokumentarni), od 18h (dugometražni) i od 20h (kratki).

Ovaj program realizovan je u saradni sa Francuskim institutom, a tim povodom ataše za kulturu i zamenik direktora Francuskog instituta Filip Le Moan rekao je: “Veoma mi je drago da sam ovde i da smo deo proslave rođendana Bitef teatra, za nas veoma značajnog partnera u koga imamo poverenja. Ono što smo odlučili da uradimo nije samo u vezi sa plesnim festivalom, jer je plesni video jedna potpuno posebna umetnost za sebe. Postoje mnogi filmski umetnici koji su zainteresovani da rade na temu plesa, a mnogi plesači učestvuju u promociji njihovog rada zajedno sa rediteljima.”

Video dens festival

Gospodin La Moan rekao je da zainteresovani mogu da pogledaju neke od filmova i nakon Festivala putem ovog linka.

Povodom video festivala Jelena Kajgo istakla je podatak da je naša publika poslednji put mogla da pogleda plesni video u Narodnom pozorištu, i to pre čak 15 godina, tako da je ovo sjanjna prilika za sve ljubitelje plesa i filma uopšte da pogledaju neka od ostvarenja inspirisana plesom.

Magično popodne

Nakon Video dens festivala, 3. marta, biće izvedena plesna predstava Miloša Lolića pod nazivom Magično popodne. Gostovanje ove predstave iz Beča – Folks teatar, omogućeno je zahvaljujući saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom.

Reditelj Lolić dobitnik je prestižne nagrade Nestroj 2012 u kategoriji najboljeg mladog umetnika. Direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu Nikolaus Keler, na koferenciji za novinare,  rekao je: “Veoma smo srećni što prisustvujemo 24-om rođendanu Bitef teatra i to sa, ne bilo kojim komadom, već sa gostovanjem čuvenog Folks teatra iz Beča i to sa predstavom srpskog reditelja Miloša Lolića.

Magično popodne prikazuje klasika savremene austrijske dramske književne scene iz nove perspektive.

Magično popodne

Yesterday – Seti se da zaboraviš

Predstavom Yesterday – Seti se da zaboraviš Bitef teatar, po prvi put na svojoj sceni, prikazuje britanskog koreografa. Reč je o Jasmin Vardimon, koja je poreklom iz Izraela. Umetnica će ovom predstavom, koja će biti izvedena 16. marta, prikazati svojevrsni presek svog desetogodišnjeg rada. U predsavi igraju plesači Bitef dens kompanije.

Programski direktor Britanskog saveta Ivana Đurišić, tim povodom, rekla je:“Britanski savet već godinama podržava plesnu scenu, upravo kroz taj aspekt neformalnog obrazovanja plesača, koreografa. Poslednjih deset godina bavili smo se raznim projektima. Pojavom Bitef dens kompanije neke stvari su se drastično promenile, pre svega zato što smo dobili ozbiljnog partnera, koji je u stanju da pruži veliku podršku na svakodnevnom nivou. Taj dialog između Britanskog saveta i Bitefa traje već nekoliko godina. Ova predstava, koju radimo u Beogradu, je nešto drugačije, jer je ona već rađena za originalnu Jasmin Vardimon kompaniju, već je izvođena. Odlučili smo se za novo izvođenje tog plesnog komada, plesni komadi se obično ne izvode ponovo, jer smo hteli da izaberemo predstavu koja je produkcijski izvodljiva i da je proverenog kvaliteta. Ono čemu se mi zaista radujemo jeste da ćemo videti na sceni koliko je taj razvojni put plesača, koji su učestvovali u ovom projektu, imao efekta i koliki je bio njen uticaj kao koreografa i pedagoga.”

Rođendanski, martovski,  program Bitef teatra sjajna je prilika da posetite ovo pozorište.