BFDKF logo 1 e1423568044795

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma

U okviru predstojećeg, 62. izdanja Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma (BFDKF), najdugovečnije domaće filmske manifestacije, koja će biti održana od 23. do 29. marta, biće prikazano ukupno oko 150 filmova od čega 96 u takmičarskom programu, uz veoma bogat prateći program, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Novi, osveženi koncept se oslanja na slavne dane ovog festivala. U program su vraćene sve forme dokumentarnog filma, a pre svega dugometražnog i srednjemetražnog. Za novu-staru koncepciju manifestacije nekad poznate kao „Martovski festival“ zaslužni su umetnički direktor Mladen Matičević i odbor Festivala u sastavu Andreja Mladenović, Igor Toholj, Bogdan Petković, Petar Jakonić i Stevica Živkov.

Gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević je istakao:

„Beograd se ponosi dugom, neprekidnom tradicijom ovog festivala i želi da unapredi kvalitet ovakvih manifestacija, ne bi li bio festivalski lider u regionu. Prvi izazov je bio FEST, a ovaj je još veći, jer je u pitanju veliki povratak dugometražnog dokumentarnog filma“.

Festival će imati tri takmičarske selekcije: Dvorište (Domaća selekcija), Vidici (Regionalna selekcija) i Reflektor (Međunarodna selekcija). Domaći i regionalni autori takmičiće se u sledećim kategorijama: dugometražni dokumentarni film, srednjemetražni dokumentarni film, kratkometražni dokumentarni film, kratkometražni igrani film, eksperimentalni, animirani i studentski film.

Predsedik Odbora festivala i zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović podvukao je da će Dom sindikata biti u tih nedelju dana centar dokumentarnog filma u ovom delu Evrope, i nastavio:

„Ovakvi festivali pospešuju ne samo kulturnu, već i turističku i privrednu ponudu grada. Ranijih godina je broj posetilaca padao, sad očekujemo da se to značajno promeni“.

Umetnički direktor festivala Mladen Matičević apostrofirao je da Beograd, adekvatno njegovom značaju u regionu, moraju da karakterišu moćni i veliki festivali:

„Odziv iz zemlje, regiona i sveta bio je ogroman. Biće prikazano ukupno oko 150, a od toga takmičarskih 96 filmova. Među njima je čak 21 dokumentarni dugometražni, i mnogo srednjemetražnih. Opredelili smo se za tri takmičarska programa. U Srbiji ne postoji nacionalni festival dokumentarnog filma, a svaka zemlja koja drži do kulture mora da ga ima. Odazvale su se, na moju radost, sve generacije autora. Što se tiče regionalne selekcije, sve ove zemlje čine jedan kulturni prostor, pa će presek dešavanja u godini moći da se vidi upravo kod nas“.

Matičević je dodao:„Dokumentarni filmovi su budućnost domaće i svetske produkcije. Jeftiniji su, lakše se snimaju, i po temama su raznovrsniji od igranih filmova“.

Matičević je izdvojio premijeru novog dugometražnog filma Želimira Žilnika, zatim srednjemetražne filmove Gorana Markovića i Puriše Đorđevića o Koči Popoviću, odnosno Čedomiru Jovanoviću, kao i autorsku „zvezdu u usponu“ Gorana Stankovića.

Selektor i član odbora festivala Igor Toholj bio je zadužen za međunarodnu selekciju debitantskih dugometražnih dokumentaraca „Reflektor“:

„Izbor stranih filmova je višestruko relevantan. Mnogi su prikazivani na velikim svetskim festivalima A kategorije u Veneciji, Kanu, Roterdamu i San Sebastijanu“ – podvukao je Toholj.

Istaknut je i edukativan značan pratećih programa. Biće prikazana retrospektiva srpske animacije od 1949. do 1990, kao i retrospektive restauriranih kopija filmova predstavljenih u Nacionalnoj galeriji umetnosti u Vašingtonu u aprilu 2014. godine, odnosno, pre nekoliko dana u „Antolodži film“ arhivu u Njujorku. Tu je i retrospektiva „Urbani duh“ sa sedam dugo i srednjemetražnih filmova vezanih za Beograd. Otvoriće je slovenačko ostvarenje „Vlada“, posvećeno nedavno preminulom velikanu jugoslovenskog rokenrola Vladi Divljanu. Program „MarginaDox“ biće posvećen crnom talasu, odnosno, angažovanim i socijalnim dokumentarcima“.

Sve nagrade na festivalu su novčane. Fond je oko 50.000 evra (bruto). Nagrada za najbolji dugometražni film u sve tri kategorije je 200.000 dinara, za srednjemetražni 150.000 dinara, a za kratkometražni 75.000 dinara, koliko će dobiti i svi strukovno nagrađeni filmovi. Sva ostvarenja prikazana na festivalu takmičiće se i za nagradu publike, vrednu 100.000 dinara.

Festivalu će prisustvovati i veliki broj gostiju iz celog sveta.

Cena ulaznice za kompletan dnevni program je 350 dinara, za pojedinačne projekcije takmičarskih filmova 150 dinara, a za prateći program 50 dinara.

Karte će biti u prodaji od četvrtka 12. marta.