Beogradski barok koncert SKC 2.2.2015. plakat e1421924148595

Beogradski barok u SKC-u

U ponedeljak, 2. februara  u velikoj sali Studentskog kulturnog centra u Beogradu ansambl Beogradski barok priređuje koncert – svojevrsno muzičko putovanje od severa ka jugu Evrope kroz različite tradicije, tj. muziku kompozitora iz perioda ranog baroka. Koncert počinje u 20 časova a ulaz je besplatan.

Biće predstavljena specifična raznovrsnost baroka – kako su velike evropske nacije do kraja 17. veka ponosno i u većoj meri zasebno gajile sopstvenu muziku.

Ovo je prvi koncert Beogradskog baroka u seriji koncerata planiranih za ovu godinu, a ljubitelji umetničke muzike će čuti većinu kompozicija po prvi put u Beogradu.

Beogradski barok
Beogradski barok je muzički ansambl koji se već više od deset godina bavi istorijskom praksom izvođenja muzike 17. i 18. veka svirajući na replikama autentičnih instrumenata iz tog perioda, i jedan je od prvih ansambala te vrste u Srbiji. Ansambl je radio sa mnogim renomiranim muzičarima iz oblasti rane muzike i uspešno je nastupao na brojnim koncertima i festivalima u zemlji i inostranstvu. Koncerti Beogradskog baroka su više puta emitovani na radiju, televiziji i internetu.

U okviru programa će biti izvedena dela autentičnih predstavnika „muzičkih nacija“ ranog baroka: Henrija Persla, Marena Marea, Johana Rozenmilera, Georga Mufata i Biađa Marinija. U skladu sa repertoarom ansambl će koristiti istorijski odgovarajuće štimovanje po srednje-tonskoj temperaciji (Ľ-comma meantone temperament) za razliku od danas uobičajenog jednako temperovanog sistema.