Screen shot 2013 06 25 at 15.57.20

Beogradska nedelja umetnosti

Beogradska nedelja umetnosti (BNU) će se ove godine održati u periodu od 28. juna do 7. jula na nekoliko lokacija u Beogradu. Otvaranje je zakazano za petak, 28. jun u 20u u UK Parobrod.

Edukativni program, koji se sastoji iz 16 besplatnih radionica i tribine o javnom zdravlju, biće održan u javnim ustanovama kulture koje su i ove godine podržale ovu manifestaciju, a to su Dom omladine Beograda i u Jugoslovensko dramsko pozorište.

Prateći program Beogradske nedelje umetnosti čine modna revija „Young Walk”, na kojoj će svoje radove predstaviti 10 mladih modnih dizajnera, SHONSKI izložba grafičkih dizajnera, kao i muzički performans studentkinja sa Fakulteta muzicke umetnosti. U sklopu programa nalazi se i zajednička interaktivna izložba BNU-a i kompanije Red Bull u samom centru Beograda, pod nazivom „Red Bull collective art”.

Važan segment ovogodišnjeg pratećeg programa čini i tribina o javnom zdravlju koju će održati mladi eksperti iz oblasti javnog zdravlja iz Srbije i Hrvatske, u cilju edukacije mladih, prevencije rizičnog ponašanja i bolesti.

U okviru Beogradske nedelje umetnosti, a u saradnji sa JC&Co. i opštinom Novi Beograd, biće održano regionalno takmičenje u ekstremnim sportovima – vožnja rolera, vožnja skejta i vožnja BMX-a.

Poseban program BNU-a, osmišljen za decu predškolskog uzrasta, realizovaće se u saradnji sa predškolskom ustanovom „Dečiji dani” na opštini Stari grad, uz podršku Francuskog instituta, Gete insituta, Dečijeg kulturnog centra, pozorišta Duško Radović i drugih kulturnih institucija. Ideja ovog programa je podsticanje razvoja kulturnih navika i potreba kod deteta i upoznavanje roditelja sa raznovrsim aktivnostima koja prijaju deci predškolskog uzrasta.

Kao studentski projekat, osmišljen od strane Milice Spasojević, diplomiranog menadžera u oblasti kulture, Beogradska nedelja umetnosti je počela sve više da se razvija i obogaćuje svoj program.

Beogradsku nedelju umetnosti ove godine finansijski su podržali gradska opština Stari grad, gradska opština Palilula, Kancelarija za mlade grada Beograda, UK Parobrod i kompanija Red Bull.