DSC 8056

BDP: Premijera krimi-drame Ekvus

Krimi-dramu Ekvus, o psihijatru i njegovom pacijentu, koji boluje od patološke opsesije konjima, napisao je Piter Šefer 1973. godine, po istinitom događaju, a u četvrtak, 15. novembra gledaćemo ovaj komad u režiji mladog reditelja Marka Manojlovića na sceni Beogradskog dramskog pozorišta. U predstavi igraju Vojin Ćetković, Miodrag Dragićević, Ivan Tomić, Paulina Manov, Nataša Marković, Ana Gaćeša Kostić, Ana Čupić… Prva repriza je, nešto kasnije, 28. novembra.

Nakon izuzetno uspešnog izvođenja na Brodveju, kada je 1000 puta igrao čuveni Entoni Hopkins, a potom i ekranizacije sa Ričardom Bartonom, Ekvus stiže i pred beogradsku pozorišnu publiku.

Klasične dramske strukture, ovaj komad zapravo dotiče teme društveno prihvatljivog ponašanja u kontrastu sa instinktivnim, ritualnim, animističkim, te dovodi u pitanje smisao civilizacijskih normi. Izmaštana religija o božanskom konju (lat. “equus”) – poremećenog adolescenta poslužila je Šeferu, da kroz popularan žanr preispita arhetipske, apolonijske i dionizijske postulate ljudskog ponašanja i sistem vrednosti.

Čuveni engleski dramatičar i scenarista Piter Šeferu tekstu povodom ponovne premijere u Londonu 2007, o svom komadu Ekvus, rekao je: 
“Okrutnost prema konjima u Engleskoj je izazvala pometnju. U Americi su me optužili da sam bio okrutan prema psihijatru. Ako si u Engleskoj 70-ih godina tvrdio da posećuješ psihijatra, ljudi su automatski smatrali da si poludeo. Međutim, u Njujorku su svi išli na terapije, u sedamdesetim godinama prošlog veka im je psihoterapija bila skoro kao nova religija. Američku publiku je šokirao Dajsart, koji je sve više sumnjao u svoju profesiju. Smejali su se psihijatru s grižom savesti. Čuo sam za sveštenike koji su osetili sumnju u veru, ali nikada nisam čuo za psihijatra koji bi bio nesiguran u svoje profesionalno uverenje.
Istovremeno, priča dečaka iz Safolka nije me ostavljala na miru. Postala je moja opsesija. Nikada nisam napisao ništa slično „Ekvusu”. Zapravo, ovo je jedna detektivska priča na svoj način, u kojoj je svaki dokaz zločina sakriven u prvom činu. Za mene je „Ekvus“ izazov i voleo bih kada bi svaka inscenacija umela da kroz njega isprovocira smešu terora i uživanja”.

Reditelj Marko Manojlović (1982), čija je ovo četvrta saradnja sa BDP-om, na konferenciji za novinare je kazao da ova drama pokreće pitanje da li je samo jedan dan života pun ushićenja i sa smislom bitniji od života dugog 80 godina, i da je o tome zapravo u ovoj predstavi i reč. Na Manojlovićevu izjavu nadovezao se i glumac Vojin Ćetković, rekavši: ” Ovo je tematika koja mene interesuje, u ovim godinama. Našli smo se u ovoj rečenici.”

S druge strane, glumica Paulina Manov, koja igra majku, iznela je svoje viđenje komada iz ugla uloge koju tumači: “Postavlja se pitanje koliko mi kao roditelji možemo da utičemo na našu decu, na stvaranje njihovog bića, a koje je opet kao takvo došlo na svet i na taj način nepromenjivo.”

Predstavu možete i lično doživeti već 15. novembra, a potom i 28. novembra.