Balkanski špijun na japanskom!

Kako će japanski Ilija Čvorović reagovati na poziv na rutinski razgovor sa policijom? Japanska pozorišna trupa „A la place“ izvešće u Srbiji premijeru predstave „Balkanski špijun“, zasnovanu na kultnoj drami Dušana Kovačevića, na japanskom jeziku 29. maja u 19.30 časova u Zvezdara Teatru.

Uz podršku kompanije Japan Tobacco International i Ambasade Japana u Srbiji, domaća publika će imati priliku da vidi na koji način su teme koje su specifične za lokalno, balkansko područje protumačene u sasvim drugačijoj kulturi i mentalitetu. JTI je jedan od glavnih promotera japanske kulture u Srbiji. Nastoji da podrži nastupe japanskih umetnika u Srbiji, istovremeno obogaćujući domaću kulturnu ponudu. Nakon Beograda, predstava “Balkanski špijun” na japanskom sa obezbeđenim prevodom na srpski će biti izvedena i u Senti, Novom Sadu, Šapcu i Užicu.

„Ovo je bio moj prvi susret sa srpskom književnošću. Predstava sadrži mnogo lokalnih elemenata, ali sam odmah znao da definitivno ima smisla izvesti je u Japanu. Pokušao sam da sačuvam atmosferu Balkana u predstavi, istovremeno je prilagođavajući japanskom stilu života. Kovačevićeva ironija i humor su još tu, a predstavu završavamo u stilu Tenesija Vilijamsa, čistom dramom“, izjavio je režiser Sugijama Cjoši koji je ovaj komad prvi put postavio u novembru prošle godine u pozorištu Breht Raum u Tokiju.

Dušan Kovačević, dramaturg i direktor Zvezdara Teatra ovim povodom je izjavio: „Drago mi je da je jedno poznato japansko pozorište iz Tokija postavilo moju predstavu ‘Balkanski špijun’ na jeziku i kulturi koja je ljudima u Srbiji i regionu poznata po čuvenim japanskim filmovima, japanskoj poeziji, umetnosti, kao i pozorištu koje smo uglavnom gledali u filmovima. Prijatno sam iznenađen i zadovoljan činjenicom da je tako jedna tradicionalna i sjajna kultura prevela, postavila i izvela moje delo.“