arhipelaglogotip

Arhipelag između dva Sajma knjiga u Beogradu

Na svom sajamskom štandu Arhipelag svakog dana organizuje gostovanja svojih pisaca i njihovo druženje sa čitaocima. Kako kažu u ovoj izdavačkoj kući, njihov štand je osmišljen kao mesto na kome su vidljivi knjige, pisci i čitaoci.

Arhipelag je za školske biblioteke pripremio programsku akciju Biblioteke za škole, čija se kulminacija očekuje za Školski dan, dok čitaoci svakog dana mogu da očekuju specijalne sajamske popuste, nagrade igre i akcije.

Arhipelag je između dva Beogradska sajma knjiga u svojim prepoznatljivim edicijama objavio 42 nove knjige i nekoliko ponovljenih izdanja, pokrenuo je dve nove edicije i program audio izdavaštva, ali i predstavio čitaocima tri autora koji ranije nisu prevođeni na srpski jezik.

Arhipelag je između dva Sajma knjiga potpisao preko 30 ugovora sa stranim izdavačima za prevode knjiga srpskih autora.

Među sajamskim premijerama Arhipelaga nalaze se i romani Alekseja Slapovskog Feniksov sindrom i Petera Esterhazija Ništa od umetnosti, knjige priča Majkla Kaningema Divlji labud i druge priče i Pavela Vilikovskog Čarobni papagaj i preostali kič, kao i knjiga putopisa novog autora Arhipelaga Veselina Markovića Svetlost na vodi posvećena Norveškoj.

Nova knjiga velikog američkog pisca Majkla Kaningema Divlji labud doživljava svetsku premijeru u izdanju Arhipelaga.

Romansijer i pripovedač Veselin Marković postaje novi autor Arhipelaga objavljujući knjigu putopisa o Norveškoj Svetlost na vodi: Put na sever.

Nova izdanja u Arhipelagu doživljavaju najpoznatiji i najprevođeniji roman Vide Ognjenović Preljubnici, roman u slici i reči Milete Prodanovića Ultramarin, kao i knjiga priča Mihajla Pantića Sedmi dan košave u kojoj se figura susreta na Novom Beogradu pokazuje kao glavna okosnica pripovedanja.

Izuzetna knjiga poznatog italijanskog istoričara Eđidija Ivetića Granica na Mediteranu govori o susretima kultura, ali i istorijskih, političkih i nacionalnih težnji na Istočnom Jadranu, razapetom između Italije i južnoslovenskog sveta, od sredine XIII do kraja XX veka.

Nove knjige u ediciji 100 slovenskih romana, koja će imati posebno predstavljanja na 60. Beogradskom sajmu knjiga, jesu romani slovenačkog pisca Vlada Žabota Vučje noći i modernog klasika slovačke književnosti Dušana Kužela Lampa.