Alternative

Alternative film/video festival u Domu kulture „Studentski grad“


Festival novog filma i videa Alternative film/video biće održan od 12. do 16. decembra 2018. u Domu kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu. 

Tema ovogodišnjih Alternativa je KOLEKTIVizam, a prati je bogat petodnevni program. Bićeprikazano preko 70 alternativnih filmova i video-radova iz više od 30 zemalja – inovativnih, eksperimentalnih, istraživačkih, avangardnih, ličnih, političkih… Gotovo pedeset gostiju, među kojima su neka od najznačajnijih imena eksperimentalnog filma danas, potvrdilo je dolazak na festival.

Na programu su i dve multimedijalne izložbe, radionica virtuelnog filma i važan edukativni segment. Alternative Film/Video Istraživački forum i dva okrugla stola tradicionalna su mesta na kojima filmski autori, teoretičari, istoričari, arhivisti i kustosi razgovaraju i debatuju, a ove godine baviće se temom filmskih kolektiva, kino-klubova, kolektivnog autorstva i kolektivizma kao umetničke teme. 

Umetnički duo Doplgenger (Boško Prostran i Isidora Ilić) odgovoran je za tematskukoncepcijuiodabirfilmovazameđunarodnitakmičarskiprogram,aGreg De Kjur selektor je regionalnog programa Jug-jugoistok

Članovi žirija su britanski filmski reditelj Skot Barli, Gerald Veber, kustos iz Austrije, i Gordana Nikolić, kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Vojvodine. 

Žiri festivala odabraće filmove za Listu značajnih ostvarenja, a njihovi autori imaće priliku da dobiju rezidencijalni boravak u Akademskom filmskom centru Doma kulture “Studentski grad” naredne godine.

Alternative Film / Video festival 2018 official clip

CONFLUENCE (Trailer) // Benjamin Ramírez Pérez Program