Andreas Blank

56. Oktobarski salon: Ljubavni zanos

56. Oktobarski salon održaće se ove godine pod nazivom Ljubavni zanos od 23. septembra do 6. novembra. Ovoj manifestaciji svoja vrata su otvorili Muzej grada Beograda i Kulturni centar Beograda –  galerije Artget, Likovna i Podroom. Selektor/kustos 56. Oktobarskog salona je britanac Dejvid Eliot.

Prvi Jesenji salon (Salon d’Automne) održan je u Parizu 1903. godine, u nastojanju da se omogući izlaganje umetnicima koji nisu imali gde da prikazuju svoje radove, što je predstavljalo jedinstven odgovor odsustvu sluha vladajućeg umetničkog sloja tog vremena.

Ovogodišnji, 56. Oktobarski salon biće održan u prostoru Muzeja grada Beograda i u galerijama Kulturnog centra Beograda (Likovna galerija, Artget galerija i Podroom) od 23. septembra do 6. novembra 2016. godine. Svečano otvaranje Salona održaće se u petak 23. septembra u 19h.

Program otvaranja:

Knez Mihailova 6, plato ispred Kulturnog centra Beograda
18.00 Hatchet (Sekira), Nezaket Ekidži (Turska), performans
Muzej grada Beograda, Resavska 40b
20:00  kandıd– Marijana Han (Nemačka), perfomans
Linije, Redovi, Kolone (Spavaonica) – Ivana Ivković (Srbija), ambijentalna istalacija
Nikada neću prestati da volim te – Dejan Marković (Srbija), performans

Selektor 56. Oktobarskog salona je Dejvid Eliot  kustos, pisac i profesor moderne i savremene umetnosti, koji je rukovodio muzejima u Oksfordu, Stokholmu, Tokiju i Istanbulu.

Dosadašnji kustosi međunarodnih izdanja OS-a bili su: Anda Rotenberg, Darka Radosavljević i Nebojša Vilić, Rene Blok, Lorand Heđi, Bojana Pejić, Branislava Anđelković, Johan Puset i Selia Prado, Alenka Gregorič i Galit Eilat, Mika Hanula i Branko Dimitrijević, kustoska grupa Red Mind(ed), Nikolaus Šafhauzen i Vanesa Džoan Miler.

Odlukom Skupštine grada Beograda u novembru 2014. godine Oktobarski salon, najveća manifestacija savremene umetnosti u Srbiji, održavaće se svake druge godine.