ivonaidamir

50. BEMUS od 10. do 20. oktobra

Danas je održana konferencija za novinare povodom 50. BEMUS-a. Novinarima su se obratili: Ivona Jevtić, sekretarka za kulturu grada Beograda, Damir Handanović, v.d. direktora CEBEF-a, Milica Kadić, predsednica odbora festivala i urednica muzičkog programa CEBEF-a, Jelena Janković-Beguš, moderator press konferencije, članica odbora festivala i urednica muzičkog programa CEBEF-a.

Karte su od danas u prodajina blagajnama Kolarčeve zadužbine i Sava centra kao i preko Eventim mreže.

Pedeseti, „Zlatni BEMUS“, treba da ispuni mnoga očekivanja – da podseti one sa malo dužim sećanjem na dane najvećih uspeha, kada su u Beogradu gostovali najveći svetski umetnici i ansambli; da osvetli onu dimenziju svečarskog, sadržanu u samom nazivu manifestacije, koja u godini jubileja nameće potrebu za naročitim sjajem; da oda priznanje onim ansamblima iz Srbije koji su, takoreći, podigli BEMUSi bili stožeri programa tokom njegovog postojanja; i konačno, da osvetli pravac kojim će se ova višedecenijska manifestacija kretati u novom milenijumu, u vreme kada tehnologija u velikoj meri potiskuje umetničke sadržaje i načine prezentacije umetnosti iz prošlosti.

Imajući sve to u vidu, program ovogodišnjeg BEMUS-a osmišljen je kao sumiranje svih najvažnijih programskih segmenata koji su tokom istorije ove manifestacije činili njen sadržaj: od „klasika“ simfonijskog, operskog, solističkog i kamernog repertoara – uz učešće najvećih svetskih muzičkih zvezda – preko izvorne narodne muzike, predstavljanja talentovanih muzičara najmlađe generacije, do savremenog trenutka i „krosovera“ sa drugim muzičkim žanrovima.

Najatraktivniji svetski umetnici, čiji su nastupi uvek davali onu dimenziju prestiža i neponovljivosti BEMUS-u, i ove godine su tu. Na otvaranju festivala, originalni violinista Najdžel Kenedipredstavlja se beogradskoj publici svojim novim programom koji predstavlja omaž velikanu džez muzike – Džordžu Geršvinu. Uvereni smo da će ovaj spektakularni koncert u Sava centru oduševiti i najširu publiku i najprobirljivije muzičke sladokusce.

Vodeći tenor današnjice Ramon Vargas, koji je jednako poznat po svom blistavom glasu kao i po svom humanitarnom radu, nastupa na koncertu Simfonijskogorkestrai HoraRTSpod upravom Bojana Suđića koji obeležavaju stogodišnjicu rođenja Leonarda Bernštajna. Izvodeći najpopularnije operske arije i pesme, Vargas će nam približiti i zvukeLatinske Amerike.

Solističke nastupe imaju ruski pijanista Vadim Rudenko, dvostruki laureat prestižnog takmičenja „Čajkovski“ u Moskvi, kao i korejski violinista Edvin E. S. Kimkoji se prvi put predstavlja beogradskoj publici.

Beogradska filharmonija kao jedna od muzičkih institucija koje su dale odlučujući doprinos u formiranju Beogradskih muzičkih svečanosti – zahvaljujući velikom entuzijazmu i vizonarstvu nekadašnjeg šefa-dirigenta Živojina Zdravkovića– vraća se na BEMUS posle deset godina da zatvori ovogodišnji festival. I to ne bilo kako, već upravo onim delima kojima su otvorene i zatvorene prve Beogradske muzičke svečanosti, 1969. godine – poemom „Beograd“ Dragutina Gostuškogi Devetom simfonijom Ludviga van Betovena. U ovom monumentalnom omažu počecima BEMUS-a, Beogradskoj filharmonijii dirigentu Gabrijelu Felcuse pridružuju Hor Slovenačke filharmonijei kvartet solista vodećih operskih evropskih operskih kuća– Akiho Cuđi, Šarlote Kvat, Brenden Ganel, Markus Ajhe).

Dva reprezentativna koncerta inostranih ansambala dodatno obogaćuju program 50. BEMUS-a: Šarun ansambl Berlinske filharmonije, nazvan po arhitekti zgrade Berlinske filharmonije, i čuveni Brodski kvartetiz Velike Britanije koji je poznat i po svojoj saradnji sa zvezdama svetske popularne muzike (Sting, Elvis Kostelo, Bjork…), donose beogradskoj publici najlepše stranice kamerne muzike.

„Zlatni BEMUS“ predstavlja i one programske segmente koji su tradicionalno bili zastupljeni u programima onog festivala, a koji su dragi posvećenom krugu ljubitelja muzike. U tu grupu spadaju program izvorne narodne muzikei tradicionalni „podijum mladih“, koncert na kome se predstavljaju najperspektivniji solisti čije vreme tek dolazi.