Fest plakat e1422975607974

43. FEST u sazvežđu pobednika

Na konferenciji za novinare povodom 43. FESTA, koji će se održati od 27. februara do 8. marta, najavljena su najbolja svetska ostvarenja prošlogodišnje kinematografije. Festival će otvoriti film Sen Loran reditelja Bertrana Boneloa, a najavljeno je i 90 premijernih i 34 reprizna filma.

Slogan ovogodišnjeg festivala je Tu smo! U sazvežju pobednika na čijem se plakatu našla fotografija Milene Dravić, sa snimanja filma Čovek nije tica Dušana Makavejeva, koji je prikazan pre 50 godina.

Ovogodišnji FEST će imati tri takmičarske selekcije, od kojih je jedna nacionalna, čije je osnivanje pomogao Filmski centar Srbije, i koja će samim tim pomoći domaćem filmu. Očekuju se brojne promene, dok je jedina konstanta kvalitet filmova za koji se pobrinuo novi umetnički direktor, Jugoslav Pantelić i selektor Mladen Đorđević. Gospodin Pantelić je naglasio da je ovogodišnji festival zahtevan i po kvalitetu, obimu, i samoj raznovrsnosti, i da zapravo postaje veliki takmičarski festival.

Ove godine nagrada Beogradski Pobednik se dodeljuje Mileni Dravić, koja je sinonim dobre glume i dobrog filma. Druga nagrada za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti dobiće Aleksandar Sokurov, jedan od najvažnijih ruskih reditelja.

Ovogodišnje 242 projekcije FEST fesetivala održaće se u okviru različitih programa, koje čine: glavni takmičarksi program (međunarodna slekcija), glavni program van konkurencije (međunarodna selekcija), panorama (pregled aktuelnih filmova svetske produkcije), horizonti (film danas), forum (9 dana autora), thrills&kills (žanrovski film), granice (subverzivni film – takmičarski program), microwave (mikrobudzetni filmovi), srpski film (nacionalni takmičarski program), omaž: Aleksandar Sokurov i Milena Dravić, fest klasik (retrospektive) i specijalne projekcije.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Jugoslav Pantelić je istakao da se u okviru glavnog takmičarskog programa, dominatna tema koja se izdvaja je odrastanje, i u okviru tog programa su uglavnom filmovi iz Engleske, Mađarske, Turske, Italije, Jordana, Grčke, Rusije, Francuske, Nemačke, Hrvatske, Gruzije, Čilea. Internacionalni žiri odlučivaće o nagradi za najbolji film, scenario, režiju, mušku ulogu, žensku ulogu i najbolji debi. U okviru programa Srpski film, biće prikazano i nekoliko filmova koji su već imali bioskopsku distribuciju.

Takmičarski program Granice posvećen je programu Konfrotacije, i podseća na zlatno doba FEST-a, čije filmove je selektovao Dušan Makavejev. Na programu će se naći subverzivni, kontroverzni,  arthaus filmovi koji pomeraju granice u tematskom i estetskom smislu. Novina ovogodišnjeg festivala biće i ponoćne projekcije u Sava centru na kojima će se naći filmovi upravo iz ove programske celine.

U Glavnom programu van konkurencije naći će se i najvažniji holivudski filmovi i favoriti za Oskara, kao što su Birdman, Foxcatcher, Whiplash, Still Alice, Wild, Theory of everything, Nightcrawler. Tu su i najnovija ostvarenja dobro poznatih reditelja, kao što su Magic in the moonlight Vudija Alena, Maps to the stars Dejvida Kronenberga, Queen and Country Džona Burmana, The new girlfriend Fransoa Ozona, i mnogi drugi.

Kao svoj doprinos kulturi po šesti put NIS biva generalni sponzor FEST-a, u cilju doprinosa kvalitetu culture i očuvanju umetničke baštine, kao i ohrabrenju mladih i novih ideja. Takođe za doprinos stvaranju pozitivnog kulturnog ambijenta ove godine doprinele su i druge grupe korporativnih brendova.

Karte će biti u prodaji od 7. februara na blagajnama dvorana, a za dodatne informacije o programu i vestima možete se informisati pomoću aplikacije za Android i iOS mobilne uređaje koja će uskoro biti dostupna na Play store i App store.