Tajanstveni voz

4. Paralel – Beogradski Festival Subkulture

4. Paralel – Beogradski Festival Subkulture, održaće se u drugoj nedelji oktobra (5-11) i obeležiće, za domaću pop kulturu, dva veoma važna jubileja.

Kultna radio emisija Tajanstveni voz, autora i voditelja Žikice Simića, slavi 30 godina emitovanja (Studio B), tim povodom istoimeni super-bend, predvođen Vladimirom Kolarićem (Veliki prezir) predstaviće nam 30-tak standarda američkog roka, od Bob Dylan-a do Husker Du i Violent Femmes…, dok će se za mikrofonom smenjivati više od 20 najinteresantnijih ličnosti srpske muzike i kulture (Srđan Gojković Gile, Milan Glavaški, Goran Vasović, Ana Ćurčin, Stray Dog, Kralj Čačka, Milutin Petrović…).

Koncert će se održati u Mikseru, u petak, 9. oktobra, od 20,30 časova. Promotivna cena karte važi do 1. jula, na svim GIGS TIX mestima.

Drugi značajan jubilej domaće pop kulturne tradicije, kom ćemo se posvetiti u okviru 4. Paralela, predstavlja 70 godina od osnivanja Crvene zvezde i Partizana, naših najvećih klubova.

Izložbom raznovrsnih predmeta, a u vezi sa “najvažnijom sporednom stvari na svetu”, u Mikseru , 6. oktobra biće pokazano zbog čega su ova dva kluba istinski fenomeni naše popularne kulture, dok će mladi kroz radionicu “I ja sam navijač“, kroz foto i video radove, pokazati kako oni doživljavaju svoj omiljeni klub. Ovom izložbom ćemo se podstetiti da su navijači bili i Andrić, Crnjanski, Duško Radović…, kao i kako su oni navijali za svoj klub.

Pored navedenog, kao i prethodnih godina, očekuju nas muzički filmovi, strip, besplatne radionice, otvorene tribine, kao i neka iznenađenja.