Belgrade Tango Encuentro autor LUKA TRAJKOVIC

4. Belgrade Tango Encuentro

4. Belgrade Tango Encuentro, internacionalni festival argentinskog tanga, biće otvoren 10. aprila u 19h koncertom Marka Coghlana (Koglan) i beogradskog kvarteta “Tanguango” koji će izvoditi tango klasike i muziku Astora Pjacole u Kući kralja Petra I (Ul. Vase Pelagića 40 na Senjaku) . Ulaz na koncert je besplatan.

Ovogodišnje izdanje festivala Belgrade Tango Encuentro održava se od 10. do 15. aprila uz podršku Gradske opštine Savski venac. Na festivalu će, kao i prethodnih godina, nastupiti neki od najznačajnijih tango DJ-eva i plesnih parova današnjice, a očekuje se i učešće oko 1000 amaterskih plesača iz tridesetak zemalja širom sveta.

Marko Coghlan je jedan od svega nekoliko tango pevača koji žive i rade u Buenos Ajresu a nisu Argentinci. Karijeru je započeo 2002. godine u Švedskoj, da bi nakon nekoliko godina nastupanja u Evropi otišao u Buenos Ajres. Rođen je 1968. godine u Beogradu kao Marko Avramović.

Kvartet „Tanguango“ čine mlade akademske umetnice Sonja Lukić (klavir), Jelena Adamović (violina), Ljubica Damčević (violina) i Marijana Petrović (kontrabas). Tango muzikom počele su da se bave 2006. godine u orkestru „Tango Juventud“ (Huventud) u klasi bandoneoniste prof. Aleksandra Nikolića.

foto: Luka Trajković