250 godina od osnivanja Banatske vojne granice

 U Narodnom muzeju Pančevo u četvrtak, 6. novembra u 19.30h biće otvorena izložba “Pančevo u Bantaskoj vojnoj granici 1764-1872”, povodom obeležavanaja 250 godina od njenog osnivanja. Izložbu će otovoriti Milan Micić iz pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

U godini u kojoj obeležavamo mnoštvo jubileja – stogodišnjicu od početka Prvog svetskog rata, 70 godina od oslobeđanja u Drugom svetskom ratu, 160 godina od rođenja velikog srpskog naučnika Mihajla Pupina –  obeležava se još jedan izuzetno važan jubilej 250 godina od osnivanja Banatske vojne granice (1764-2014).

Autori izložbe i kataloga su kustos istoričar Srđan Božović i svetnik konzervator Slobodanka Perović . Izložba se sastoji od brojnih fotografije, raznog oružja, knjiga, dokumentarne građe, plakata, a biće posetioci će moći da vide i simulaciju radne sobe brigadnog generala Mihovila Mihaljevića i kakav se pogled sa prozora te sobe, u to vreme, pružao na Pančevo.

Da bi ojačali južnu granicu posle rata 1737-1739 i sprečili buduće prodore iz Osmanskog carstva vlasti u Beču osnovale su Bantasku zemaljsku miliciju čiji je zadatak bio obavaljanje stražarske dužnosti na kordonu. Međutim, to nije bilo dovoljno da se spreči nadiranje Turaka te je 1764. godina Hazburška carica Marija Terezija osnovala Banatsku vojnu granicu, kao deo Austrijske vojne granice, koja se prostirala od Pančeva do Oršave. Pančevo je, posle Temišvara, bilo najveće vojno uporište u novoosnovanoj granici.

U periodu postojanja Banatske vojne granice Pančevo nije bilo samo vojno uporište već i značajno trgovačko – zanatlijsko mesto. Kada je prestala opasnost od turskih upada u Austrougarsku carevinu došlo je do ukidanja Banatske vojne granice 1872. godine, da bi posle toga Pančevo bilo pridodato Ugarskoj polovini carstva.

Izložba će biti otvorena do 30. novembra.