BRANKO COPIC PETRICIC e1434032674512

100. godišnjica rođenja Branka Ćopića

Parobrod, mali kulturni centar lokalne samouprave Starog grada, kao remorker povukao je inicijativu za prijemčivim obeležavanjem 100. godišnjice rođenja Branka Ćopića pisca, ne samo ranga Andrića i Crnjanskog, već svojevrsnog, našeg Mark Tvena.

“Na našu inicijativu jednako slavan dečiji ilustrator Nevena i Poletarca, karikaturista Politike, Dušan Petričić nacrtao je Ćopića sa naslovima iz koji su proizašli njegovi junaci, taj je dvodimenzionalni skromni spomenik po ugledu na Benksijeve stensile prošlog vikenda u okviru Mikser festivala postavljen u Fruškogorskoj ulici sa pogledom na Brankov most. Zašto baš tu, jer se njegov imenjak – pesnik Radičević ne bi ljutio da se jedna traka ili ceo pravac na mostu zove po Ćopiću, ionako taj most nikad formalno nije ozvaničen da se više ne zove most „Bratstva i jedinstva“, štaviše većina ga danas percipira po Brankovoj tragičnoj smrti, a ne samo kao produžetak imena ulice. I nadamo se da u tom arhaičnom kraju pri Kosančićevom vencu gde se silazi u Sava malu, nikom neće smetati i da će poživeti.  Ako je sudeći po reakciji na društvenim mrežama i najčitanijeg medijskog portala, gde je ova vest iz kulture probila sve rekorde tzv. dosega,  ovo je nešto najprijatnije što se desilo mimo uštogljenih akademskih skupova ili činjenice da se ovaj jubilej, skoro pa ne obeležava.” Parobrod

Devojke kreativci iz www.qube3Dstudio.com napravili su prve interaktivne Ćopićeve bajke i priče za decu na IOS i Android platformi: ”Mesec i njegova baka”, a na jesen će biti gotove još dve,“Mačak i petao” i “Ježeva kućica”.

Napokon tokom leta Filmstreet, ulični bioskop takođe će prikazati film velike Soje Jovanović iz 1966. „Orlovi rano lete“  3. avgusta, na Crvenom Krstu.

“Za jesen, zajedno sa opštinom Stari grad, planiramo da školarcima makar tu, poklonimo određeni tiraž romana „Magareće godine“ kao i promovišemo zbornik „Ćopić Republika“ – Vuleta Žurića u izdanju Službenog glasnika, koji će izaći iz štampe tokom leta, na pop-up festivalu posvećenom Ćopiću,” navodi se u saopštenju UK Parobrod.